Skip to content
Forside > Nyheder > Danmark sakker bagud i kamp mod fattigdom

Danmark sakker bagud i kamp mod fattigdom

Andelen af fattige herhjemme er fordoblet på ti år, men hos vores nordiske naboer er tallet faldende.

Den nye regering står over for en stor udfordring, hvis den vil forfølge sin erklærede ambition i regeringsgrundlaget om at arbejde mod fattigdom og begrænse uligheden.

Nye tal fra EU’s statistiske bureau, Eurostat, viser, at andelen af fattige er fordoblet i Danmark mellem 2001 og 2010 – fra 4 procent til 7,9 procent. Det skriver Kristeligt Dagblad mandag.

Dertil kommer, at der har været en konstant stigning i antallet af fattige, hvilket adskiller sig fra udviklingen i de øvrige nordiske lande. Både i Norge, Finland og Sverige er fattigdommen faldende.

Morten Ejrnæs, lektor ved Aalborg Universitet, peger på, at udviklingen i Danmark hænger sammen med, at der har været en stigende tendens til at mene, at fattigdom er selvforskyldt.

Derfor er først og fremmest de laveste overførselsindkomster blevet sat ned gennem indførelsen af starthjælp, 450-timers-regel og kontanthjælpsloft i den hensigt, at når folk blev tilstrækkeligt fattige, ville de finde et arbejde.

I Norge begyndte fattigdommen ifølge Eurostat at vende i 2007. Dengang var 7,2 procent nordmænd fattige, nu er tallet nede på 6,1 procent.

Faldet skyldes en målrettet indsats, vurderer cand.polit. Finn Kenneth Hansen fra Casa, Center for Alternativ Samfundsanalyse.

– Norge har haft en fattigdomskommission, som har lagt et program for, hvordan man kunne bekæmpe fattigdommen. Det har haft konkret betydning, men det har også smittet af på hele tilgangen til fattigdom, siger han.

Samme erfaringer har man fra Holland og England, som også har haft faldende fattigdom.

Kilde: TV2

Se også DR1’s Deadline fra den 31. januar kl. 22, hvor Özlem Cekic, socialordfører for SF, og Benedikte Kiær, tidligere socialminister og nuværende politisk ordfører for de konservative, diskuterer, om der findes reel fattigdom i Danmark?.