Skip to content
Forside > Nyheder > I fulde åndedrag

I fulde åndedrag

En krigskirurgs erindringer

BOGANMELDELSE I ortopædkirurgen Finn Warburgs erindringsbog »I fulde åndedrag« inviteres læseren indenfor til de første 63 år af et helt unikt livsforløb og til dokumentation af en helt enestående lægelig indsats.

Det er befriende, at ordene er forfatterens egne, og med passende mængde humor føres man gennem opvæksten og skolegangen i Nordsjælland, uddannelsen til kirurg samt engagementet i hjemmeværnet og Forsvarets Lægekorps frem til bogens hovedtema, som uden tvivl er beskrivelserne og erfaringerne fra de utallige indsættelser i krigs-og katastrofeområder overalt i verden siden 1983.

Udsendelserne spænder vidt fra de første med ASF/ Dansk Folkehjælp til Libanon og Afrikas Horn, over indsættelser med det eget udviklede containerhospital til Balkan og senere sammen med Beredskabskorpset til katastrofeområder i Indien, Afghanistan, Iran og Indonesien frem til indsættelser med det danske forsvar i Kosovo, til støtte for specialoperationsstyrker i Afghanistan og som kirurg på det multinationale felthospital i Kandahar, Afghanistan.

Katastroferne beskrives, men hovedvægten er helt klart lagt på en nuanceret beskrivelse af persongalleriet og herunder det samarbejde, som oftest multinationalt, der er bydende nødvendigt for at få den medicinske indsats til at fungere. Læseren lades ikke i tvivl, når der ikke leves op til kravene. Det gode samarbejde på det danske kirurghold og tiden på felthospitalet i Kandahar i 2006 har en fremtrædende plads i bogen. Patientbeskrivelserne vidner også om en meget travl periode, hvor forfatteren dokumenterer at beherske kirurgiske færdigheder meget langt ud over de ortopædiske.

Finn Warburg kommer til sidst ind på sin dedikation til arbejdet på Rigshospitalet med de soldater, som er kommet til skade på forsvarets internationale missioner. Fra soldaterne kommer personkarakteristikken, som på strålende vis kan stå som eksponent for denne fremragende bog om en helt enestående lægelig indsats både internationalt og nationalt.

FORLAG: København: FADL’s Forlag, 2011 SIDER: 562 PRIS: 302 KR.

ISBN: 978-87-7749-667-7.

Kilde: Ugeskrift for Læger