Forside > Nyheder > Afghanistan: Dansk Folkehjælp indvier skole for 5500 elever

Afghanistan: Dansk Folkehjælp indvier skole for 5500 elever

Lørdag den 16. juni afleverede Dansk Folkehjælp en efter afghanske forhold topmoderne skole til den afghanske undervisningsminister Farooq Wardak under overværelse af Danmarks ambassadør i Afghanistan. Skolen rummer plads til mere end 5500 elever og 158 lærere og er én af flere skoler, som Dansk Folkehjælp overdrager i løbet af 2012. Byggeriet er finansieret af det danske udenrigsministerium

Uddannelse vejen ud af fattigdom
Allan Vokstrup, der leder Dansk Folkehjælps internationale arbejde og ofte opholder sig i Afghanistan i forbindelse med monitorering af skolebyggerier, beretter, at de afghanske piger og drenge glæder sig enormt til at tage de nye faciliteter i brug. Skolen, der primært er en pigeskole, dækker alle klassetrin fra 1.-12. klasse, og eleverne undervises typisk i treholdsskift af en lærerstab bestående af 152 kvindelige lærere og 6 mandlige lærere. Udvidelsen gør det nu muligt at undervise i toholdsskift og dermed skabes der flere undervisningstimer.

Opført i ruinerne af gammel skole
Den nye bygning, der består af 3 blokke er opført som del af den ældre meget nedslidte Zulaikha Girls High School og måtte som det allerførste nedrive de ringeste bygninger. Dansk Folkehjælps chefingeniør, Arif Ayoubi, håber på, at undervisningsministeriet kan finde penge til at renovere de tilbageværende ældre bygninger, så kontrasten mellem det nye og gamle ikke bliver for voldsom og læringsmiljøet ikke for ulige. Allan Vokstrup udtaler: 

”At skolen skulle bygges som en del af en allerede eksisterende skole har været en stor udfordring. Selve placeringen af de 3 blokke var svær, men jeg synes, at vi fandt en god løsning, der blandt andet giver et godt lys i klasseværelserne. Logistisk har det været noget af et mareridt og der har været nogen forsinkelse på grund af svære tilkørselsforhold og manglende plads på byggegrunden, fordi der har fundet undervisning sted tæt på byggeriet.” 

Finansieret af det danske udenrigsministerium
De tre sammenhængende blokke danner en hestesko og rummer 30 klasseværelser, 5 kontorer/lærerværelse, 2 depoter og 11 toiletter, hvoraf de 7 inklusiv handicaptoilet er i en særskilt bygning. Skolen har kostet 3,1 millioner kr. at bygge, som er finansieret af det danske udenrigsministerium.

Danmarks ambassadør i Afghanistan, René Dinesen, udtalte ved overdragelsen: 

”Denne skole er ikke kun en flot moderne bygning, men også et billede på den danske støtte til udvikling af et nyt Afghanistan. Uddannelse af piger og unge kvinder i by og på land har vores højeste prioritet. Jeg takker Dansk Folkehjælp for at levere en bygning, der kan danne ramme om et godt undervisningsmiljø, og jeg ønsker undervisningsministeren tillykke med endnu et skridt på vejen mod at flere piger får mulighed for at komme i skole.” 

Med venlig hilsen
Dansk Folkehjælp

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Allan Vokstrup // Dansk Folkehjælp // Leder for skoleprogrammet i Afghanistan: amv@folkehjaelp.dk / 70 220 230