Forside > Nyheder > Gratis førstehjælpskurser revet væk

Gratis førstehjælpskurser revet væk

På blot et døgn er 75 % af Dansk Folkehjælps 100 gratis førstehjælpskurser revet væk. Førstehjælp på Minuttet er en overvældende succes, der viser, at danskerne er ivrige efter at lære førstehjælp. I år har kampagnen fokus på den livreddende førstehjælp med hjertemassage, kunstigt åndedræt og hjertestarter. Flest ledige pladser tilbage i Frederikshavn og Herning.

Det er tredje år i træk, at Førstehjælp på Minuttet løber af stablen, og over hele landet udbyder Dansk Folkehjælp gratis førstehjælpskurser til de første 1.600, der tilmelder sig. Interessen for at lære førstehjælp har været overvældende, hvilket betyder, at langt de fleste kurser allerede er fyldt op – blot et døgn efter tilmeldingen startede.

Dog er der stadig få ledige pladser tilgængelige i disse byer: Frederikshavn, Hjørring, Aars, Løgstør, Hobro, Aalborg (Nørresundby), Viborg, Grenå, Herning, Vejen, Vamdrup, Vojens, Svendborg, Odense og Nakskov. Derudover er der ved at blive oprettet 2 nye kurser i Esbjerg og 1 i Ringkøbing.

Tilmelding sker hér.

Kun 7,3 % overlever hjertestop
Hvert år rammes 3.500 personer af hjertestop mens de opholder sig uden for sygehuset (kilde: Sundhedsstyrelsen). Tal for Dansk Hjertestopregister viser, at kun 7,3 % af personer i Danmark, der får hjertestop, overlever.

Men chancen for at overleve et præhospital hjertestop stiger markant, hvis der inden for få minutter ydes livreddende førstehjælp, og her har de 15.000 hjertestartere på landsplan vist sig at give en betydelig forbedring af overlevelsen ved hjertestop.

Gratis førstehjælpskurser over hele landet
Kampagnen er et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Foreningen Østifterne, Ekstra Bladet og DK4. Til kampagnen er der udviklet en kort video, hvor det er muligt at se hvorledes livreddende førstehjælp ydes, denne kan opleves på både DK4 og Ekstra Bladet.

Derudover tilbyder Dansk Folkehjælp i samarbejde med Foreningen Østifterne de første 1.600 personer et gratis førstehjælpskurser i livreddende førstehjælp – kunstigt åndedræt, hjertemassage og hjertestarter. Tilmelding til kurserne kan ske allerede nu på www.folkehjaelp.dk.

Mere lovgivning på området
Chancerne for at overleve et hjertestop i hjertet af København er markant dårligere end hvis man befinder sig i hjertet af Oslo. I Sverige og Norge har man for længst gjort førstehjælp obligatorisk i forbindelse med skole og uddannelse.

En sådan lovgivning har man ikke i Danmark på trods af at 81 % af danskerne, ifølge en Megafonmåling foretaget af Dansk Folkehjælp sidste år, vil tage et førstehjælpskursus, hvis de fik muligheden gennem arbejdsgiver eller uddannelse. Det får generalsekretæren i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, til at opfordre politikerne til at lovgive på området:

”’Førstehjælp på minuttet’ er et gratis tilbud til danskerne og kan forhåbentlig være med til at forbedre den kedelige statistik vi har herhjemme, når det gælder overlevelse af hjertestop. Men vi ved også godt, at vi kommer længere med lovgivning end med de gode hensigter. Et godt eksempel er de 60.000 personer, der hvert år erhverver sig et kørekort og herigennem modtager 7 timers førstehjælpsundervisning. Men der er stadig behov for lovgivning på f.eks. børnepasningsområdet, i sundhedssektoren blandt sygeplejesker og i byggeindustrien, hvor der i dag ingen krav er om førstehjælp. Desuden ser vi gerne en opstramning af førstehjælp i folkeskolen, idet folkeskolerne har svært ved at tolke gældende regler for området”.

Med venlig hilsen
Dansk Folkehjælp

Fakta om Førstehjælp på minuttet
Førstehjælp på minuttet er et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Foreningen Østifterne, Ekstra Bladet og DK4. Foreningen Østifterne har med et sponsorat muliggjort at 1.600 personer kan få et gratis førstehjælpskursus. Kurserne tilbydes i 23 byer.

Læs mere hér.