Forside > Nyheder > Dyb fattigdom rammer flere danskere

Dyb fattigdom rammer flere danskere

For flere og flere danskere er mad på bordet ingen selvfølge. Medicin bliver også sparet væk, og forældre må sende børnene sultne i seng, fordi køleskabet er tomt. Reel fattigdom rammer både enlige og børnefamilier, beretter en stribe borgerrådgivere i kommunerne. Især reglerne for sygedagpenge skaber problemer. Beskæftigelsesminister lover at ændre reglerne.

SPISEBILLET Ingen penge til mad, medicin og husleje. Flere og flere danskere rammer den absolutte bund af samfundet og må leve en tilværelse i reel fattigdom, hvor der ikke er råd til at dække dagligdagens mest basale behov.

Det beretter en stribe af Danmarks borgerrådgivere, der er ansat af kommunerne til at hjælpe borgere gennem deres sagsbehandling.

Alene i Holbæk kommune får borgerrådgiver, Lars Roost Dinesen, hver måned mellem 10 og 15 henvendelser fra borgere, der er »voldsomt trængte«.

»Det er både enlige, men også børnefamilier, som tidligere har haft gode job, som pludselig ryger helt ned økonomisk og står uden penge til at få dagligdagen til at hænge sammen. Nogle har sågar ikke råd til mad,« siger Lars Roost Dinesen og understreger, at tendensen er stærkt stigende.

»Senest havde jeg møde med et par, der ikke havde fået noget at spise i halvandet døgn. De havde spist alt op derhjemme og kunne ikke engang ringe til mig, fordi de ikke havde noget taletidskort. Så de mødte op her, og konen brød jo fuldstændig sammen. Hun kunne ikke mere,« beretter Lars Roost Dinesen.

I årsberetningen fra Holbæk Kommune skriver han, hvordan nogle borgere er så trængte, at de ikke ser nogen anden udvej end at begå kriminalitet eller låne på det ’grå låne-marked‘.

Flere desperate borgere
Også i København oplever borgerrådgiver, Johan Busse, at problemet med fattigdom vokser.

»Vi ser flere og flere sager, og samtidig er borgerne mere frustrerede end tidligere. Det rammer danskere i alle samfundslag. Også folk, der er uddannede, men som pludselig bliver syge eller mister deres job på grund af nedskæringer,« fastslår Johan Busse.

»Før krisen var der måske nogle udveje, men de udveje eksisterer ikke i samme grad længere. Borgerne er mere pressede og har ryggen mod muren.«

Læs hele artiklen i Ugebrevet A4

Kilde: Ugebrevet A4