Forside > Nyheder > Afghanistan: Dansk Folkehjælp indvier ny kæmpeskole

Afghanistan: Dansk Folkehjælp indvier ny kæmpeskole

Skolen blev indviet i går den 4. september og har plads til 5.000 afghanske piger og drenge.

I juni i år indviede Dansk Folkehjælp en skole med plads til 5.500 elever, og i går den 4. september indviede organisationen en ny, efter afghanske forhold, topmoderne skole. Skolen blev overdraget til den afghanske undervisningsminister Farooq Wardak under overværelse af Niels Boel Abrahamsen, Danmarks nye ambassadør i Afghanistan. Skolen er den anden af en række skoler, som Dansk Folkehjælp planlægger at overdrage i 2012. Byggeriet er finansieret af det danske udenrigsministerium.

Uddannelse vejen ud af fattigdom
Allan Vokstrup, der leder Dansk Folkehjælps internationale arbejde og ofte opholder sig i Afghanistan i forbindelse med monitorering af skolebyggerier, beretter, at de afghanske piger og drenge glæder sig enormt til at tage de nye faciliteter i brug. Omtrent 2.000 piger og 3.000 drenge fra 1.-12. klasse kan i løbet af kort tid tage de nye faciliteter i brug. Eleverne undervises i treholdsskift af en lærerstab bestående af 42 kvindelige lærere og 12 mandlige lærere.

Den nye bygning, der består af 2 blokke, er opført på en bakke i Kabuls distrikt 12, som er et udpræget industrikvarter, men hvor mange migranter kommer fra landdistrikterne. Allan Vokstrup udtaler:

”At skolen skulle bygges her gav os store udfordringer. Først skulle vi rense grunden, da den blev brugt som uofficiel losseplads, og selve placeringen af de 2 blokke på skråningen var svær, men det gav os mulighed for et nyt skoledesign – med kælder.”

8 års samarbejde med DANIDA slut: Behov for ny finansiering
De to fleretagers blokke rummer 33 klasseværelser, 7 kontorer/lærerværelse, 1 depot og 12 toiletter med adgang for handicappede i en særskilt bygning. Derudover leveres skolen også med inventar. Skolen har kostet 3,1 millioner kroner at opføre.

”Selvom vi er glade og stolte i dag, er det også med vemod, at vi overdrager skolen. Overdragelsen markerer nemlig afslutningen på 8 års tæt samarbejde med DANIDA og den danske ambassade i Kabul om at opføre kvalitetsskoler i Afghanistan. Det er en dansk politisk beslutning om udelukkende at give budgetstøtte direkte til det afghanske undervisningsministerium, der forhindrer, at Dansk Folkehjælp kan fortsætte med at opføre skoler for danske bistandspenge. Vi håber imidlertid, at vi kan fortsætte samarbejdet med en række andre donorlande, så vi fremadrettet kan fastholde vores fokus på at få overført vores know how på området til afghanerne selv,” slutter Allan Vokstrup.

For interviews og yderligere oplysninger kontakt venligst:
Allan M. Vokstrup // Afdelingskoordinator for Dansk Folkehjælp: +93708665076