Forside > Nyheder > Minister finder en ekstra million til julehjælpen

Minister finder en ekstra million til julehjælpen


En væsentlig håndsrækning i en tid, hvor fattigdommen er så hård, at ikke alle trængende kan få hjælp

Aldrig har behovet for julehjælp til de dårligst stillede været større. Sjældent har en donation på en million kroner, som Socialministeriet netop har sendt, derfor været mere kærkommen for Dansk Folkehjælps og Ekstra Bladets landsindsamling, der skal give de dårligst stillede børnefamilier en håndsrækning til jul.

1.021.000 kroner lyder det præcise tilskud, som ministeriet har sendt til indsamlingen, som dermed runder de fire millioner kroner, når beløbet officielt registreres i morgen tidlig. Helt nøjagtigt: 4.179.663 kroner.

– Pengene er en kæmpe håndsrækning. Især i år, hvor vi kan konstatere, det er blevet sværere at samle ind. Vi har 5000 enlige med børn, der er visiteret til at være berettiget. En million kroner tæller godt, når vi har et mål om at indsamle syv millioner, og når vi her, en uge før indsamlingen stopper, har tre millioner kroner i kassen, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp, der står får uddelingen af den indsamling, der foretages i samarbejde med Ekstra Bladet.

Julehjælp til mange
Tidligere har Socialministeriet afholdt sig fra at yde direkte julehjælp til fattige, men for tre år siden ændrede man signaler og oprettede en pulje til humanitære organisationer, der beskæftiger sig med julehjælp. Første gang fik Dansk Folkehjælp en kvart million kroner, næste år en halv million og nu altså en million kroner til formålet.

– Pengene uddeles proportionalt med hvor meget de enkelte organisationer selv formår. Det øgede tilskud til os er derfor også glædeligt i den forstand, at vi er kommet op på et niveau, hvor vi har været i stand til at hjælpe rigtig mange. Det i sig selv har vi det godt med, siger Klaus Nørlem.

Til gengæld har han det ikke godt med, at behovet er stadigt voksende og lysten eller evnen til at bidrage ikke er vokset tilsvarende.

– Vi har 5000 godkendte kandidater ligesom sidste år. Men i år har vi skærpet kriterierne, så det kun er enlige kontanthjælpsmodtagere med børn, der kan komme i betragtning.

Ikke en lottokupon
– Mange andre dårligt stillede er altså sorteret fra forlods. Og det er bestemt ikke, fordi de lever på solsiden, absolut ikke, men fordi vi ellers ville have behov for at samle tyve millioner kroner ind. Det er komplet urealistisk, og det skal ikke være sådan, at det er en lottokupon, man får, når man søger hos os. Så skal der være en reel mulighed for faktisk at få noget hjælp.

Hjælpen består ikke i et pengebeløb, men en kolonialkurv med julemad fra Netto, og to gavekort på hver 500 kroner til julegaver i BR og et til julegaver i Sportmaster.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) har i år delt 3,9 millioner kroner ud til frivillige organisationers julehjælp til fattige familier, deriblandt altså en million kroner til Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets indsamling.

’Der findes familier med børn i vores samfund, der har meget lidt at leve for. De familier har behov for en ekstra håndsrækning ved juletid, da de også skal have god mad og muligheden for at give deres børn en pakke’, skriver hun i en mail til Ekstra Bladet.

’De frivillige, der uddeler julehjælp, gør en uundværlig indsats og i den forbindelse også en meget synlig forskel for økonomisk trængte familier.’

De øvrige organisationer, der har modtaget bidrag er:

•Frelsens Hær: 1,5 millioner kroner.

•Børnenes Kontor: 698.000 kroner.

•Kirkens Korshær: 139.000 koner.

•Samvirkende Menighedsplejer: 125.000 kroner.

•Dansk Røde Kors: 79.000 kroner.

•Foreningen til Støtte for Mødre og Børn: 67.000 kroner.

Kilde: Ekstra Bladet