Forside > Nyheder > Håb om et mirakel: Juleindsamlingerne mangler penge

Håb om et mirakel: Juleindsamlingerne mangler penge

Flere familier må undvære julehjælp i år

I år kommer flere familier muligvis til at sukke efter julesteg og pakker under juletræet, for nødhjælpsorganisationerne har langtfra samlet nok penge ind til at hjælpe alle de fattige familier, som har søgt julehjælp.

Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets indsamling er en af de indsamlinger, som langtfra har nået sit mål. Hvis alle de godt 5000 godkendte ansøgere skal få en god jul i år, mangler der at blive indsamlet over 2,5 millioner kroner.

Generaldirektør i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem håber derfor på et mindre julemirakel, hvis organisationen skal nå målet, inden indsamlingen slutter på søndag.

Der er indtil videre blevet indsamlet lidt over 4,3 millioner kroner, det svarer til, at 3148 familier kan få hjælp, mens der endnu ikke er penge til omkring 1800 familier.

Basal del af barndommen
– Julens glæder er en basal del af barndommen, og som bidragyder gør man en stor forskel for især børnene med blot et beskedent bidrag, lyder det fra Klaus Nørlem om julehjælpen, som består af mad og gavekort til en samlet værdi af 1500 kroner.

Og der er hårdt brug for pengene. Ifølge AE-Rådet lever en kvart million danskere under OECD’s fattigdomsgrænse, og andelen af fattige i Danmark er fordoblet i perioden fra 2001 til 2010. Samtidig lever 65.000 børn i fattigdom i Danmark.

Men det er ikke kun Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet, som har svært ved at samle nok penge ind. Hos Mødrehjælpen har man modtaget 28 procent flere ansøgninger end sidste år, og til trods for at der er blevet samlet en anelse flere penge ind, og kriterierne er strammet, ser det ikke ud til, at alle kan få den nødvendige hjælp.

– Vi kan langtfra hjælpe alle.

Som det ser ud nu, har vi penge til at give julehjælp til cirka en tredjedel, fortæller direktør Mads Roke Clausen.

Debat præger indsamling
Hos Frelsens Hær får de også svært ved at tænde julelyset i alle ansøgernes øjne.

– Vi kommer til at kunne hjælpe 8000 familier, som vi gjorde sidste år. Men hvis vi skulle hjælpe samtlige berettigede ansøgere, ville tallet være omkring 10.000, forklarer informationschef Lars Lydholm, som desuden har mærket, at fattigdomsdebatten har haft indflydelse på folks donationer de seneste par år.

– Sådan en diskussion bliver ved med at nage, og det kunne vi mærke sidste år på folks donationer. Jeg oplevede for første gang nogensinde, at folk sidste år sagde, at de ikke ville donere penge, for der fandtes jo ingen fattige i Danmark. Jeg mærker lidt den samme stemning i år, og det frygter vi lidt. Men jeg håber og tror på, at det bliver bedre, siger Lars Lydholm.

Et lille julemirakel kan dog være i sigte for Ekstra Bladet og Dansk Folkehjælps indsamling, da opgørelserne fra Dansk Folkehjælps lokalafdelinger først kommer ind fredag.

Kilde: Ekstra Bladet