Forside > Nyheder > 100.000 RKI-unge i bundløs gæld

100.000 RKI-unge i bundløs gæld

Af: Kommunikationskonsulent Katrine Hartmann, Dansk Folkehjælp

Engang kunne man låne til alt, det kan man bestemt ikke mere. Næsten 100.000 unge danskere er havnet i en så stor gæld, at det er urealistisk at de nogensinde får betalt den tilbage.

Det er nye tal fra RKI-registret der viser, at det især er hos de unge mellem 20-40 årige, at der er en stor stigning i antallet af dårlige betalere. Tallene viser at den aldersgruppe alene udgøre 97.900 personer, der er registreret som dårlige betalere. Det vil sige at de næsten udgøre halvdelen af alle de 217.200 mennesker der står i RKI.

I e-bogen ’Generations gæld’ der er udkommet i dag, på forlaget Zetland, fortæller Sisse og Tim Garmos om, hvordan de er endt med en kæmpe gæld, de ikke kan betale tilbage.

De fik i 2006 lov af banken til at købe et hus, men da renten steg i 2007 gik det galt. De kunne ikke betale deres afdrag og fik besked af banken på, at sælge deres hus. Huset blev sat til salg og de lånte yderligere penge, til at købe en lejlighed. I 2008 indså familien, at hverken huset eller lejligheden kunne sælges og de havde månedlige udgifter til bolig på 20.000 kr. Til sidst endte boligerne på tvangsauktion og familien endte med en gæld på 2,5 millioner kroner.

Ifølge Frank Papsø der er nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling hos Experian, er det lignede historier, der gør at tallet for unge der bliver registeret i RKI er stigende.

»Man kan spørge sig selv, om det ikke er selvforskyldt for mange af de mennesker, der havner i gældsproblemer? Jo, det er en del af sandheden. Men før krisen var der jo ingen, som sagde, at man skulle holde igen. Alle var med på gældsboblen, også banker og politikere«, siger Frank Papsø.

Kilde: Politiken.dk