Forside » Nyheder » Dansk Folkehjælp i Filippinerne: Stort behov for nødboliger

Dansk Folkehjælp i Filippinerne: Stort behov for nødboliger

Af Journalist Maria Malmdorf Laugesen, foto Dansk Folkehjælp

Tusinder af mennesker mistede livet, og over en halv million mistede deres hjem, da tyfonen Haiyan d. 8. november ramte Filippinerne. Dansk Folkehjælp var hurtig til stede i de værst ramte katastrofeområder og kunne uddele akut nødhjælp i form af mad, vand og andre basale fornødenheder.

Men nu venter det store arbejde med at skaffe de mange tusinder, der er blevet fordrevet fra deres hjem, tag over hovedet igen. Og her skal Dansk Folkehjælp bidrage med organisationens store erfaring fra lignende genopbygningsarbejde på fx Haiti og i Sri Lanka.

“Ødelæggelserne hernede er enorme, og vi skal i gang nu. Vores målgruppe er de fattigste af de fattige. Dem, der i forvejen boede i huse af meget ringe kvalitet, der slet ikke kunne modstå tyfonen. Her er rodet og primitivt, og mange overnatter lige nu under udspændte presenninger eller er stuvet sammen i de få huse, der stadig er nogenlunde beboelige”, fortæller Dansk Folkehjælps udsendte koordinator, Søren Hougaard.

hus

Lokalbefolkningen har stor styrke

Han har været i Filippinerne siden 15. november og er i fuld gang med at etableret kontakt til lokale samarbejdspartnere, myndigheder og NGO’er, der skal koordinere indsatsen og hjælpe med at få opført de mange nødboliger der lige nu er brug for i området.

Som udgangspunkt starter Dansk  Folkehjælp genopbygningsarbejdet op i byerne Roxas på øen Panay og Ormac på øen Leyte i den sydøstlige del af Filippinerne. Her er det Dansk Folkehjælps mål i samarbejde med Building and Wood Worker’s International (BWI) at etablere 4.000 midlertidige nødboliger.

“Trods de store ødelæggelser, har lokalbefolkningen en stor styrke. Den vigtigste ressource er de mennesker, der har mistet deres hjem. De kan og vil tage et ansvar og hjælpe med genopbygningen. Men de har brug for hjælp til at skaffe byggematerialer og til at koordinere opførslen af nødboligerne, og det er her, vi kommer ind i billedet”, siger Søren Hougaard.

Ifølge den erfarne nødhjælpskoordinator er omkring 80 procent af de berørte huse i så ødelagte og beskadiget, at der ikke er noget at bygge videre på, så her må genopbygningen ske fra bunden. De resterende 20 procent har et vist fundament at bygge videre på.

“Det kommer til at koste mange penge at hjælpe de her mennesker, så vi har god brug for alt det, vi kan få indsamlet. Men det gode er, at når vi først er etableret hernede og får sat gang i byggerierne, så koster det næsten det samme at opføre 1000 huse som at opføre 4000. Så vi kommer langt, og det nytter virkeligt”, fortsætter Søren Hougaard.


RosaVil give den fuld gas med genopbygningen


Søren Hougaard har under sit ophold i Filippinerne mødt mange af de tusinder, der er blevet berørt af tyfonens hærgen. Blandt dem er Rosa Decise, der sammen med sin mand og et barnebarn på tre år bor i et slumkvarter i Roxas.

Rosa og hendes familie flyttede fra et andet slumkvarter i 2005, da det blev ødelagt af oversvømmelse. Dengang havde de kun råd til at bygge et meget simpelt hus, og det kunne ikke stå imod, da  Haiyan ramte d. 8. november.

“Vi ved ikke, hvad vi skal gøre. Vi har ingenting. I er de eneste, der har besøgt os efter tyfonen, sagde Rosa til mig. Da jeg skulle gå fra hende, græd hun – og så må jeg indrømme, at jeg også var lige ved at græde, siger Søren Hougaard.

- Men det, der gør mig glad, er, at vi nu kan give den fuld gas med at genopbygge, så Rosa og de mange andre, der står i samme situation, kan få tag over hovedet”, fastslår han.

Støt Dansk Folkehjælps arbejde på Filippinerne her