Skip to content
Forside > Nyheder > EMERGENCY RESPONSE TEAM klar til naturkatastrofer

EMERGENCY RESPONSE TEAM klar til naturkatastrofer

Dansk Folkehjælps nye katastrofeenhed EMERGENCY RESPONSE TEAM er parat til indsats, når naturkatastroferne rammer rundt om i verdens brændpunkter.

”Jeg vil vise dem, der er hårdt ramt, at de ikke står alene”
I weekenden 17.-18. maj 2014 afsluttede Dansk Folkehjælps katastrofeenhed sin træning og melder sig nu klar, når en naturkatastrofe rammer et sted i verden.

15 frivillige gennemgik de sidste øvelser og procedurer og fik den sidste træning, de kan derfor nu kalde sig medlem af Dansk Folkehjælps Emergency Response Team.

Enheden er sammensat af frivillige som alle er aktive samaritter eller førstehjælpsinstruktører i organisationen, og som alle har modtaget yderligere træning med fokus på international katastrofeindsats. Baggrunden for de frivillige i enheden er yderst forskellig. De er fra 19 til 61 år og tæller bl.a. lærlinge, faglærere, skoleledere, sygeplejersker, læger, politibetjente og entreprenørmedarbejdere. Men en ting gælder for alle, de står rustet til at yde førstehjælp og andre livreddende indsatser.

Lissi Mørch fra Århus er uddannet sygeplejerske og underviser nu SOSU-assistenter i bl.a. førstehjælp. Hun siger: ”Det er en god gruppe. Jeg oplever, at vi respekterer hinanden, selv om vi er på forskellige stadier og har forskellige fagligheder og kompetencer. Vi kan også grine sammen, og det er vigtigt, når man skal fungere som team”.

Christian Malling, der kører med minigravemaskiner for entreprenørvirksomheden Hansen og Knudsen i Odense, har 18 års erfaring med førstehjælp i Dansk Folkehjælp. Han forklarer: ”Jeg er med i gruppen for at gøre en forskel ude i verden. Og for at vise dem, der er ramt hårdt, at de ikke står alene”.

Vil byde ind med person og fysik
Skoleleder Lars Offersen fra Vejen kommune har siden 2010 uddannet sig til førstehjælpsinstruktør. Han forklarer: ”Jeg er også medlem af Amnesty og giver penge til et sponsorbarn i Plan. Det er fint at betale nogle penge. Men her byder jeg ind med mig selv som person og min fysik”.

De frivillige sætter også selv noget på spil. 19-årige tømrerlærling Lars Schillling fra Nakskov har fået grønt lys af sin chef til at tage af sted med kort varsel, men der er tidspunkter, der kan være højst problematiske: ”Jeg håber ikke, at jeg bliver sendt ud under mit skoleophold, så udskyder jeg nemlig mit studie med et halvt år”.

Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem udtaler: ”I mange år har Dansk Folkehjælp ønsket sig, at organisationens medlemmer kunne komme til at spille en langt mere central rolle i forhold til organisationens internationale engagement. En flot donation har nu muliggjort dette og Dansk Folkehjælp har arbejdet med at få de første medlemmer af den nye katastrofeenhed rekrutteret og uddannet til de nye udfordringer de nu skal prøve kræfter med. Det er planen, at enheden skal formes af 45 frivillige”.

Til gavn herhjemme såvel som i udlandet
Dansk Folkehjælps nødhjælpskoordinator Aleksandar Radosavcev, der har flere årtiers erfaringer med nødhjælpsindsatser under katastrofer og krige, vil altid være den første der tager til katastrofeområdet. Han vil vurdere behovet for hjælp. Hvis Dansk Folkehjælp skønnes at kunne gøre en effektiv indsats, vil resten af enheden følge efter senest 72 timer efter katastrofens indtræden.

Det er ikke kun i udlandet, eliteenheden vil kunne gøre gavn. Den vil også blive tilbudt til større arrangementer i Danmark som fx sportevents eller kulturarrangementer.

Ud over de femten, der deltog i forberedelserne i weekenden, er det hensigten at i alt 45 frivillige indgår i enheden, der på engelsk kaldes Emergency Response Team.

Opbygningen af enheden har bl.a. modtaget støtte fra Den A.P. Møllerske Fond som har bidraget med 3.5 mio. kroner.

Vil du også gerne være en del af Emergency Response Team ? Så læs mere her