Forside > Nyheder > Muligt spild af milliarder på sociale indsatser

Muligt spild af milliarder på sociale indsatser

Kun 10 procent af de penge, vi bruger på den sociale indsats, bruges på metoder, der har en dokumenteret effekt.

Hvert år bruger vi mere end 40 milliarder kroner på at hjælpe socialt udsatte børn og voksne. Men vi risikerer, at en stor del af pengene går til spilde, fordi vi mangler viden om, hvorvidt mange af metoderne virker. Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

Vicedirektør i Socialstyrelsen anslår, at mindre end 10 procent af de 40 milliarder kroner bliver brugt på metoder, der har en dokumenteret effekt. Det betyder altså, at mindst 90 procent af pengene bliver brugt på indsatser, der ikke har en dokumenteret effekt.

Dyrere i længden

”Det kan betyde, at vi får en endnu højere regning på den lange bane. Problemet er jo, at man faktisk ikke ved, om det, man gør, virker. Det kan være, vi får nogle unge, der får det rigtigt skidt og på et tidspunkt ryger ud af alle sociale sikkerhedsnet, og som bare bliver dyrere og dyrere at håndtere” siger direktøren for Det Nationale Videnscenter for Velfærd.

Kommuner: Ikke nødvendigvis spild

”Men bare fordi de 90 procent af pengene bliver brugt på metoder, der ikke har en dokumenteret effekt, betyder det ikke, de er spildt”, siger formanden i Socialforeningen.

Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen arbejder tre danske kommuner systematisk med metoder, der har en dokumenteret effekt. Det drejer sig om Herning, Holstebro og Ikast-Brande Kommune.

#folkehjælp

Kilde: dr.dk