Forside » Nyheder » Danskerne vender fattige familier ryggen

Danskerne vender fattige familier ryggen

Over halvdelen af danskerne finder, at fattigdom er et eksisterende fænomen i dagens Danmark, og hver tredje dansker kender til familier, hvor børn vokser op med fattigdom og afsavn. Derfor overrasker det Dansk Folkehjælp at kun 21 % ønsker at støtte julehjælpen – en støtte som er halveret i forhold til sidste år, hvor mere end 40 % var parat til at støtte julehjælpen. Det viser tal i en ny måling foretaget af Epinion for Dansk Folkehjælp.

De fattigste familier i Danmark skal ikke regne med hjælp fra private bidragydere når de velgørende organisationer samler ind til julehjælp i Danmark. En dugfrisk meningsmåling fra Epinion viser, at solidaritet med fattige familier og julehjælp på blot et år er halveret. Paradoksalt nok viser samme måling, at hele 41% af den danske befolkning er uenige i regeringens beslutning om at afskaffe den officielle fattigdomsgrænse i Danmark, som det skete i september 2015. Men samtidig er viljen til at støtte de udsatte familier faldet markant blandt danskerne i forhold for 2014.

Afskaffelse af fattigdomsgrænsen forringer livsvilkår
Efter regeringens afskaffelse af den officielle danske fattigdomsgrænse må organisationer som Dansk Folkehjælp nu referere til OECD’s fattigdomsanalyse, der angiver antallet af fattige danskere til at være 300.000. Endvidere visere fattigdomsanalyser i Danmark, at hvert tiende barn i Danmark lever i relativ fattigdom.

Dansk Folkehjælp står sammen med en række øvrige organisationer for indsamling til julehjælp til Danmarks fattigste, og her er man ikke tilfreds med afskaffelsen af fattigdomsgrænsen. Generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem udtaler: ”Afskaffelsen af en officiel fattigdomsgrænse er endnu en forringelse af livsvilkårene for Danmarks fattige. Uden den bliver det sværere at få et klart billede af hvem og hvor de fattigste i Danmark er, og dermed hvilke redskaber man skal bruge for at bekæmpe fattigdommen. ”

Hver tiende er frivillig for de fattige
Kun hver tiende dansker laver ifølge undersøgelsen fra Epinion frivilligt arbejde for fattige og udsatte børn i Danmark. Det er et tal, Klaus Nørlem håber vil vokse: ”Det handler om at gøre noget. At handle og hjælpe hvor man kan, både med økonomisk støtte og varme hænder igennem frivilligindsatser. Der er så mange i Danmark, der har brug for hjælpen, og som især i julen står uden for fællesskabet, fordi der ikke er penge til en juleaften med gaver og julemad. Ved at gøre noget signalerer vi, at de fattige danske familier er velkomne i fællesskabet og ikke bliver glemt i juletiden. ”

Stigende brug for hjælp
En måned før juleaften er 28 % af den samlede danske befolkning i tvivl om, hvorvidt den vil give et bidrag til fattige familiers jul i Danmark. Kun omkring hver femte (21%) ved med sikkerhed at de vil hjælpe Danmarks fattigste familier med et pengebeløb. Sidste år på samme tid angiv 40% af danskerne at de ville bidrage til fattige familiers jul. Klaus Nørlem ser den faldende vilje til at hjælpe de fattigste danske familier som et udtryk for at der er kommet andre fokusområder for de private bidragydere, og udtaler: ”En historisk flygtningestrøm udfordrer hele Europa, og har helt naturligt trukket på nogle af dem som tidligere var engageret i eksempelvis fattige familier i Danmark. ” Han kommenterer desuden videre på afskaffelsen af den officielle fattigdomsgrænse: ”Afskaffelsen af en officiel fattigdomsgrænse i Danmark er et forkert signal, som gør at netop dem, som vi forsøger at hjælpe, til genstand for en diskussion om hvorvidt der er fattigdom i Danmark eller ej. ”

Rekordmange søger julehjælp
Der er ellers god brug for hjælpen. Dansk Folkehjælp forventer, at op til 20% flere i år vil søge julehjælp sammenlignet med sidste års ansøgningsantal. I alt giver det op mod 15.000 henvendelse omkring julehjælp fra fattige familier.

”På baggrund af de mange ansøgninger om julehjælp, vi indtil videre har modtaget hos Dansk Folkehjælp, kan vi se at behovet for julehjælp i den danske befolkning er meget stort. Derfor håber vi at mange vil støt-te vores indsamling, så vi kan uddele julehjælp til flest muligt, ” siger Klaus Nørlem.

FAKTA OM JUJEHJÆLPEN:

  • Det er niende år i træk at Dansk Folkehjælp i samarbejde med Ekstra Bladet gennemfører en landsdækkende julehjælpsindsamling.
  • Alle indsamlede midler går ubeskåret til julehjælp til enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år.
  • I 2014 uddelte Dansk Folkehjælp sammen med Ekstra Bladet julehjælp til 5.000 fattige familier.
  • Dansk Folkehjælp Danmarks største formidler af julehjælp.
  • Dansk Folkehjælps julehjælpspakke består af købmandsvarer for 500 kr., et gavekort til Fætter BR på 500 kr. og et gavekort til SPORTSMASTER på 500 kr.

#julehjælp