Skip to content
Forside > Nyheder > Fra madspild til JULEOVERSKUD

Fra madspild til JULEOVERSKUD

Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad og REMA 1000 indgår alliance
– fra madspild til JULEOVERSKUD

Der er flere fattige danske familier, end hjælpeorganisationerne har mulighed for at hjælpe med deres årlige julehjælpsindsamlinger. Derfor indgår Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad og REMA 1000 et samarbejde om at uddele overskudsmad til 500 fattige familier. En idé, som 89% af befolkningen støtter op om, viser ny Epinion-måling.

De seneste mange år har hjælpeorganisationer uddelt julehjælp til fattige familier, og hvert år er antallet af ansøgninger om hjælp steget voldsomt. I år har organisationen godkendt mere end 8.000 familier til at modtage julehjælp, ud af mere end 13.000 henvendelser. Dansk Folkehjælp hjælper i år 5.400 familier med sin almindelige julehjælpsindsamling.

Efterspørgslen er langt højere end Dansk Folkehjælp alene har mulighed for at imødekomme. Derfor har Danmarks største organisation mod madspild, Stop Spild af Mad, sammen med REMA 1000 og Dansk Folkehjælp taget initiativ til et nyt landsdækkende samarbejde. Det går ud på at uddele overskudsmad fra blandt andre REMA 1000 til omkring 500 fattige familier.

Projektet har fået navnet JULEOVERSKUD.

Mad og gavekort udleveres den 23. december
Overskudsmad fra REMA 1000 samles den 23. december og pakkes i julehjælpspakker, som desuden vil indeholde et gavekort til REMA 1000. Det betyder, at hver familie kan få en flæske- eller andesteg efter familiernes eget valg.

Stop Spild Af Mad vil endvidere forsøge at få fødevarer fra øvrige leverandører, som de i forve-jen samarbejder med, om at mindske madspild.

Familierne udvælges blandt julehjælpsansøgerne, der ikke vil modtage en regulær julehjælps-pakke. De skal møde op den 23. december kl. 20 ved udvalgte REMA 1000-butikker i Aarhus, Aalborg, Randers og København. Frivillige fra Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp vil stå for selve uddelingen af julehjælpen rundt om i Danmark og i de deltagende butikker.

Pilotprojekt som udfoldes fuldt til næste år
JULEOVERSKUD gennemføres i år som et pilotprojekt med 50 REMA 1000-butikker i landets største byer, hvor Dansk Folkehjælp traditionelt også har det højeste ansøgerfelt – og hvor flest familier dermed også modtager afslag på deres julehjælpsansøgning.

Bliver pilotprojektet en succes, er målet i 2016, at alle REMA 1000-butikker i Danmark skal være med. Det betyder, at man til næste år vil kunne hjælpe endnu flere familier igennem projekt JU-LEOVERSKUD”

89% af danskerne støtter op om idéen
En dugfrisk Epinion-undersøgelse for projekt JULEOVERSKUD viser, at hele 89% af danskerne synes godt om idéen med at lade overskudsmad fra supermarkeder komme mindrebemidlede borgere til gavn. Samtidig mener 52 %, at netop fattige børneforsørgere er en af de grupper af socialt udsatte danskere, der har størst behov for madhjælp – kun overgået af hjemløse, som 60% fremhæver.

Problematikken omkring madspild fylder desuden mere og mere i danskernes bevidsthed. 39% er blevet mere opmærksomme på at undgå madspild i julen 2015 i forhold til sidste år, mens kun 2% er blevet mindre opmærksomme.

Klaus Nørlem, generalsekretær for Dansk Folkehjælp, udtaler: Desværre må vi konstatere, at Dansk Folkehjælps mulighed for markant at øge den almindelige ju-lehjælpsindsamling i takt med et stadig stigende antal julehjælpsansøgninger ikke vil være mulig. Dog kan vi med glæde konstatere, at der er solid opbakning at spore til et initiativ som dette, der både vil begrænse madspild og sikre mange familier en bedre jul, end de ellers ville have fået.

Initiativtager til projektet og stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul, glæder sig over indsatsen: Med dette nye projekt og sådan et stærkt partnerskab får vi en god mulighed til at tage en hånd om segmentet, som Stop Spild Af Mad ikke tidligere kunne hjælpe, nemlig fattige danskere. Stop Spild Af Mad og samarbejdspartnere har siden 2011 videreformidlet over 200 tons god gratis overskudsmad til væresteder og asylcentre – og dette nye partnerskab åbner op for at hjælpe endnu flere. Så bliver det en god jul for alle.

Indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, Anders René Jensen, udtaler: For REMA 1000 var det oplagt at sige ja til at være med i dette initiativ, idet vi siden 2008 har arbej-det aktivt i kampen mod madspild. Samtidig er det også vigtigt for os at støtte nogle af de familier, som har det svært. Vi håber, at vi sammen med Dansk Folkehjælp og Stop Spild af Mad kan undgå at smide en masse gode fødevarer ud og samtidig støtte en række familier her til jul.

For mere information om JULEOVERSKUD eller STØT på juleoverskud.dk

#juleoverskud