Forside > Nyheder > Nord Irak på sammenbruddets rand

Nord Irak på sammenbruddets rand

Dansk Folkehjælp er netop ankommet med en gruppe nødhjælpsarbejdere til det irakisk Kurdistan, og de melder at situationen er stærkt alarmerende. Nye massive flygtningestrømme som følge af kampene mellem Islamisk Stat, Iraks hær og den internationale koalition betyder, at samfundet er på sammenbruddets rand.

De seneste tal viser, at mere end 1,4 millioner flygtninge – svarende til ¼ af den samlede befolkning – har taget ophold i det nordlige Irak. I mere end 4 år har befolkningen og lokalregeringen i irakisk Kurdistan taget imod flygtninge fra Syrien. Det samme har de gjort for de mange irakiske fordrevne, der har måtte flygte fra kampene mod Islamisk Stat siden 2014. Nu er samfundet på sammenbruddets rand.

Generelsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, kalder situationen alarmerende: “Den store strøm af internt fordrevne, som har søgt mod Erbil, har betydet, at sundhedsvæsenet i regionen er under stor belastning. I den forbindelse har Erbils guvernør, Nawzad Hadi Mawlood, anmodet Dansk Folkehjælp om støtte til at uddanne de dele af lokaladministrationen, som er ansvarlig for at modtage og administrere flygtningene og de internt fordrevne, mens de opholder sig i Erbil provinsen. Vi har erfarne nødhjælpsarbejder i området, som samtidig er tilknyttet organisationens Emergency Response Team. Dansk Folkehjælp vil i den kommende tid uddanne flere hundrede folk i førstehjælp i et forsøg på at forbedre provinsens første sundhedsbehandling samt modtagelse af de internt fordrevne. Politisk tales der ofte om at hjælpe i nærområderne, men her i irakisk Kurdistan er der ikke hjælp nok. FN anslår, at kun 20 procent af den hjælp som området var sat i udsigt fra det internationale samfund, rent faktisk er realiseret.”

Dansk Folkehjælp er i dialog med regeringen i irakisk Kurdistan om muligheden for at etablere frivillige førstehjælpsgrupper i lokalsamfundene, der kan behandle de mindre skader, da kampene omkring Mosul forsætter og de lokale myndigheder frygter, at mere end én million internt fordrevne kommer til Erbil området.

FAKTA:

  • I hele Irak er der 3,4 mio. fordrevne, og 1,15 mio. har søgt tilflugt i det lille selvstyreområde irakisk Kurdistan. Dertil kommer 237,522 flygtninge fra Syrien.
  • I alt 1,39 mio. mennesker på flugt blandt en befolkning på blot 5,2 mio. på et område mindre end Danmark.

#folkehjælp