Forside » Nyheder » Overskudsmad til fattige familier

Overskudsmad til fattige familier

Ny Epinions-undersøgelse: Danskere vil give overskudsmad til fattige familier

Flere danske familier oplever, at juletiden presser dem på pengepungen. En helt ny Epinions-undersøgelse lavet for Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad viser, at 52 procent af danskerne oplever, at fattigdommen stiger i Danmark. Derfor er opbakningen også stor, når det kommer til at bruge overskudsmad fra supermarkeder som hjælp til udsatte familier i julen. Det viser den selvsamme Epinions-undersøgelse, hvor 90% af de adspurgte danskere bakker om projektet, ligesom 66% af de adspurgte foretrækker at give deres støtte til fattige familier. Alene her er der tale om en stigning på 17% sammenlignet med sidste år.

De seneste mange år har hjælpeorganisationer uddelt julehjælp til fattige familier, og hvert år er antallet af ansøgninger om hjælp steget voldsomt. Derfor gik Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad og REMA1000 sidste år sammen om pilotprojektet JULEOVERSKUD, som uddelte overskudsmad fra 50 REMA1000-butikker til 500 fattige familier.

Projekt JULEOVERSKUD blev en kæmpe succes, og i år arbejder man på at udvide projektet til endnu flere områder i Danmark.

Fra madspild til julehjælp
Projektet JULEOVERSKUD startede som en konsekvens af, at Dansk Folkehjælp hvert år får langt flere ansøgninger om julehjælp, end de kan hjælpe. Derfor indgik Stop Spild Af Mad, REMA 1000 og Dansk Folkehjælp et samarbejde for at hjælpe de familier, som går forgæves efter julehjælp.

Ideen bag projektet er derfor at tage den gode overskudsmad, som supermarkeder ligger inde med efter d. 23. december og give til familier, der ikke har økonomisk råderum til at holde en juleaften med alt, hvad det indebærer. I december i år bliver projekt JULEOVERSKUD landsdækkende og det betyder, at danskerne kan se frem til den største aktion mod madspild.

Initiativtager til projektet JULEOVERSKUD og stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul glæder sig over, at flere udsatte familier får gratis madhjælp:

“Det er rigtigt godt at se, at en masse god overskud kan komme folk til gode med underskud – og flere udsatte børn og voksne i Danmark kan få sig en bedre jul. Jeg er utroligt stolt over, at kampen mod madspild har bred folkelig opbakning. Mindre madspild i supermarkederne og samtidig mere madglæde hos udsatte børn og voksne i Danmark er et vigtigt skridt i den rigtige retning i kampen mod madspild,” lyder det fra Selina Juul.

Flere fattige familier i Danmark
Ifølge Epinion-undersøgelsen er der stor bevågenhed omkring fattigdom i Danmark, hvor 17 procent af de adspurgte mener, at fattige familier skal have madhjælp i Danmark. Generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp er glad for, at opbakningen til julehjælp er så stor og mener, at sidste års succes understreger bhovet for julehjælp i Danmark:

”Vi oplever, at antallet af fattige familier stiger i Danmark. Sidste år modtog vi mere end 13.000 henvendelser om hjælp, og vi forventer, at tallet er højere i år. Det skyldes blandt andet den nye kontanthjælpsreform, som har presset flere danskere ud i fattigdom. Samtidig kan vi se, at opbakningen blandt den danske befolkning til at hjælpe familier i nød og undgå madspild er stor, hvilket understreger vigtigheden af vores projekt. Jeg ser frem til, at projektet udbredes, så vi kan hjælpe endnu flere familier. Samtidig er JULEOVERSKUD en bæredygtig måde at hjælpe konkret på. Fra madspild til juleglæde i fattige familier er på alle måder en ”vindersag” for både samfundet og dem, der modtager hjælpen,” slutter Klaus Nørlem.

I aften afholder Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad en stor velgørenhedsmiddag i Børsen. Her vil D.K.H. Joachim og Prinsesse Marie sammen med erhvervsfolk og kulturpersonligheder stå sammen om at indsamle penge til projekt JULEOVERSKUD.
Det sker en måned inden, at projekt JULEOVERSKUD afvikles d. 23. december over hele landet.

For mere information om JULEOVERSKUD eller STØT projektet på juleoverskud.dk

#juleoverskud