Øge overlevelsen efter hjertestop

31. maj 2017

Region Sjælland satser gigantisk på at øge overlevelsen efter hjertestop, hvor helt almindelige mennesker skal gøre en afgørende forskel. Ambitionen er at oprette et korps af mindst 1.600 frivillige førstehjælpere, der kan kaldes ud til hjertestop overalt i regionen. Tilsvarende initiativ gennemføres også i Region Syddanmark.

En af de største satsninger for at øge overlevelsen efter hjertestop sker i samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, First AED og Region Sjælland. Målet er at etablere et korps af mindst 1.600 førstehjælpere, der kan kaldes ud til borgere med hjertestop.

Region Sjælland vil på Danmarkskortet, hvor helt almindelige mennesker med de varme hænder kan gøre en afgørende forskel, siger Jens Ravn, formand for Udvalget for det nære sundhedstilbud i Region Sjælland.

Projektet med titlen “Danmark redder liv” er den første af sin slags i Danmark, og der vil blive dannet en helt ny model for førstehjælp tæt på borgerne i Danmark.

Flere skal overleve
I dag oplever cirka 66 procent af borgere, der rammes af hjertestop, at blive hjulpet inden akutberedskabet når frem. Målet i Region Sjælland er, at det øges til 85 procent.

– I dag overlever 12 til 14 procent et hjertestop. Målet for projektet er at hæve dette til mindst 15 til 18 procent. Det vil kræve, at rigtig mange borgere vil bakke op om projektet,
siger Jens Ravn.

Mindst 1.600 frivillige
Region Sjælland håber, at mindst 1.600 borgere indenfor de første 20 måneder vil tilmelde sig førstehjælper-korpset. Ambitionen er at udvide til 6-8.000 førstehjælpere i løbet af fem år.

Alle borgere med et dokumenteret førstehjælpsbevis kan tilmelde sig som førstehjælper. Dansk Folkehjælp står for registrering og tilmelding til netværket og fra midten af juni vil det være muligt at tilmelde sig på ”redderliv.dk”.

Sådan foregår det
Førstehjælperne vil blive kaldt ud til hjertestop i deres lokaleområde via Region Sjællands AMK vagtcentral. Det sker rent praktisk via smartphone-app’en First AED, som er en dansk opfindelse til hurtigt at tilkalde førstehjælpere.

I forbindelse med alarmopkald vil de sundhedsfaglige medarbejdere på AMK vagtcentralen vurdere om netværket af frivillige kan gøre en forskel og dermed skal aktiveres – sammen med ambulancen.

Forskning
Region Syddanmark deltager også i projektet med førstehjælperkorps, og Odense Universitetshospital skal forske i, hvilken effekt projektet har på overlevelsen efter et hjertestop.

FAKTA

  • Ifølge Dansk Hjertestop Register vil 1 ud af 8 overleve, hvis der gives kvalificeret hjertemassage, mens kun 1 ud af 30 overlever, hvis der ikke ydes førstehjælp.
  • Cirka 4000 rammes årligt af hjertestop i Danmark, hvoraf cirka 450 er i Region Sjælland.
  • Cirka 72,5 procent af alle hjertestop sker i private hjem. I dag overlever 12 til 14 procent et hjertestop uden for hospital. Målet for projektet er at hæve dette til mindst 15 til 18 procent.
FacebookTwitterGoogle+Del

 

Bliv frivillig

Som frivillig i Dansk Folkehjælp er du med til at gøre en forskel for andre, samtidig med du selv får en masse gode oplevelser.

Hjælp os med at hjælpe andre.

Meld dig som frivillig

Bliv Folkehjælper

Som FOLKEHJÆLPER er du én af vores helt faste støtter.

Der er mange hænder der rækker ud efter hjælp – så hjælp os med at hjælpe andre.

Meld dig som FOLKEHJÆLPER

Medlemsområdet

Er du medlem, kan du logge ind på medlemsområdet her.

Medlemsnr.
Nøgle

Tilmelding til nyhedsbrev

Navn
Email

 

Læs nyhedsbrevet (arkiv)...

© 2014 Dansk Folkehjælp - post@folkehjaelp.dk - Tlf. 70 220 230