Forside > Nyheder > Ny ferielov truer ferie for 20.000 udsatte

Ny ferielov truer ferie for 20.000 udsatte

 Arbejdsmarkedets Feriefond vil blive drænet, hvis Folketinget gennemfører revision af ferieloven. Det vil betyde et styrtdyk i støtten til ferie for vanskeligt stillede familier og børn.

Omkring 20.000 børn, unge og voksne fra vanskeligt stillede familier deltog sidste år i lejrskole, familiecamping eller andre ferieaktiviteter, som var finansieret med ‘glemte feriepenge’ fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Men hvis Folketinget følger den anbefaling om ændring af ferieloven, som det såkaldte ferielovsudvalg offentliggjorde i tirsdags, vil det medføre et markant dyk i de midler, som hvert år bruges til at give udsatte børn og familier et pusterum fra en økonomisk presset hverdag.

Det bekræfter Jens Vibjerg, der er formand for Arbejdsmarkedets Feriefond og tidligere folketingsmedlem for Venstre.

“Nu ved vi jo endnu ikke, hvor de politiske forhandlinger ender, men ud fra udvalgets indstilling må vi antage, at indtægterne til feriefonden reduceres væsentligt,” siger han.

260 millioner i glemte feriepenge
Danmark har i de seneste år været underlagt massivt pres fra EU for at ændre den danske ferielov, fordi det forskudte danske ferieår er i strid med EU’s arbejdstidsdirektiv, som giver ret til betalt ferie allerede fra starten af en ansættelse.

Regeringen har derfor bedt et udvalg bestående af arbejdsmarkedets parter om at komme med bud på en løsning. Ferielovsudvalget foreslår, at den danske model med forskudt ferie ændres til ‘samtidsferie’ allerede fra 2020 – hvilket vil give nyansatte ret til betalt ferie allerede i det første arbejdsår.

Ifølge ferielovsudvalgets betænkning vil det medføre et fald i uhævet feriegodtgørelse fra 260 millioner kroner årligt til 40 millioner kroner, hvoraf 25 millioner kroner vil tilfalde Arbejdsmarkedets Feriefond.
Det er noget mindre end de 69 millioner kroner i glemte feriepenge, som feriefonden modtog sidste år. Heraf blev 44 millioner kroner kanaliseret videre som tilskud til en sværm af sociale og velgørende organisationer.

Feriehjælp gør kæmpe forskel
Dansk Folkehjælp modtog sidste år 10 millioner kroner i tilskud, og sendte godt 3.000 personer af sted på en uges gratis ferieophold.

Generalsekretær Klaus Nørlem ærgrer sig ved udsigten til, at feriefonden kan blive drænet.

“Det vil få den konsekvens, at to tredjedele af de familier, vi hjælper, vil miste støtten. Og der er desværre allerede et langt større behov, end vi med de nuværende midler kan tilgodese. Så vi håber inderligt, at man i de politiske forhandlinger kan skabe en alternativ økonomisk ramme for feriehjælp,” siger han.

Frelsens Hær modtog sidste år fire millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond, som udgjorde 80 procent af finansiering af lejrophold for 7.000 personer.

“Problemet er, at der sker en stigmatisering og marginalisering af børn, som ikke får en ferieoplevelse. De ophold gør en kæmpe forskel for familierne, så jeg vil virkelig opfordre til, at man finder pengene et andet sted,” siger informationschef Lars Lydholm.

LO: Politikerne må finde penge et andet sted
Dansk Arbejdsgiverforening – som har siddet med i ferielovsudvalget – understreger, at det aldrig i sig selv har været meningen, at lønmodtagernes glemte feriepenge skulle finansiere velgørende formål.

“Feriefondene opsamler jo de penge, som lønmodtagerne ikke hæver. Når flere fremover får deres retmæssige feriepenge, er det entydigt positivt,” siger direktør Fini Beilin.

LO-formand Lizette Risgaard påpeger, at det er politikernes ansvar at finde pengene et andet sted.
“Socialpolitik finansierer vi over skatten – og ikke via midler, der fejlagtigt ikke er udbetalt til dem, som har optjent dem,” siger hun.

Ingen redningsplanke i udsigte
En indledende sondering blandt ordførerne på Christiansborg tyder på, at man skal kigger langt efter en redningsplanke for Arbejdsmarkedets Feriefond.

“Vi kan jo godt se, at de har et problem med de udsatte, og det er selvfølgelig noget, vi skal se på. Men først og fremmest må vi sikre, at lønmodtagerne får deres feriepenge udbetalt,” siger Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti.

Nogenlunde samme melodi lyer fra Socialdemokraterne, der er klar til at gå med i et forlig om ændring af ferieloven.

“Det er den danske model, når den er bedst. At det så samtidig betyder, at en gruppe af udsatte ikke får den hjælp, de plejer, det må vi løse på en anden måde,” siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen

Kilde: Altinget.dk

 

bliv_erhvervspartner_ferielejr_2016_glade_boern_havanna_evelyn