Forside » Nyheder » Styrker indsats i Afghanistan

Styrker indsats i Afghanistan

Hjælpeorganisationen DACAAR, som Dansk Folkehjælp er grundlægger af, undergår netop nu en større organisatorisk forandring med en udvidet bestyrelse, og en ny sekretariatschef.

”Vi er meget glade for den nye struktur og de nye tiltag, som gør DACAAR endnu bedre i stand til at yde en effektiv indsats for en meget udsat og fattig afghanske befolkning, der i 40 år ikke har kendt til andet end konflikt,” udtaler udviklingskoordinator i Dansk Folkehjælp Peder Thorning, som samtidig er organisationens nye medlem af bestyrelsen i DACAAR.

Den nye bestyrelse er udvidet fra to til tre medlemmer. Ud over Peder Thorning har Mads Bugge Madsen sekretariatsleder fra U-landssekretariatet og næstformand Ole Frank Nielsen fra Den Danske Afghanistan Komité sæde i bestyrelsen.

DACAAR’s nye sekretariat har til huse i Larsbjørnsstræde 3 i det indre København. Hér er Klaus Løkkegaard tiltrådt som sekretariatschef og bringer med sig mange års Asiens-erfaring fra bl.a. stillinger som international chef i Red Barnet og regionalchef for Asien for Folkekirkens Nødhjælp.

DACAAR’s hovedkontor ligger fortsat i Afghanistans hovedstad Kabul og har i mere end fire år haft John Morse som landedirektør.

Lige nu arbejder flere end 800 lokalt ansatte i 23 af Afghanistans 34 provinser på fire hovedområder: vand sanitet og hygiejne; landbrug; udvikling af mindre virksomheder; forbedring af kvinders vilkår.

De mest sårbare i Afghanistans fattige landområder er i centrum for DACAAR’s arbejde, og udgangspunktet er altid, at lokalsamfundene selv skal drive udviklingen.

En forværret sikkerhedssituation, der har medført flere end 1,5 mio. internt fordrevne, og 5,7 mio. hjemvendte flygtninge – heraf 500.000 alene i 2017 – betyder, at mange akutte behov også skal dækkes.

DACAAR’s budget for 2018 lyder på ca. 138 mio. kr. Udenrigsministeriet og DACAAR har netop underskrevet en 3-årig samarbejdsaftale på i alt 61 mio. kr. Andre store donorer udgøres af EU, FN og det norske udenrigsministerium.

DACAAR, der står for Danish Commitee for Aid to Afghan Refugees, har ydet nødhjælp og langsigtet bistand til Afghanistan og afghanske flygtninge siden 1984, og flere end otte mio. har nydt godt af indsatserne.

FOTO: Fra venstre mod højre står bestyrelsesmedlem Mads Bugge Madsen, Ulandssekretariatet, landechef John Morse, bestyrelsesmedlemmerne Ole Frank Nielsen, Den Danske Afghanistan Komité, Peder Thorning, Dansk Folkehjælp og ny sekretariatschef Klaus Løkkegaard.