Forside > Nyheder > Fem nye skoler åbner i Afghanistan

Fem nye skoler åbner i Afghanistan

Henover sommeren åbner Dansk Folkehjælp fem nye skoler i Faryab-provinsen i Afghanistan. Det sker gennem organisationens skoleprogram i landet, Danish Assistance to Afghan Rehabilitation and Technical Training (DAARTT), og skal være med til at give bedre adgang til uddannelse for piger og drenge i regionen. Den første skole, Damqol skolen i provinshovedstaden Maymaneh, blev indviet den 25. juni.

I 2002 startede Dansk Folkehjælp sit skoleprogram, DAARTT, med det formål at bygge skoler og tilbyde teknisk træning af borgere i lokalsamfund i en række afghanske provinser.

Et af de områder, hvor det skrider hastigt frem med skolebyggerierne, er i Faryab-provinsen i det nordlige Afghanistan. Sidste år blev seks skoler overdraget til lokalsamfundet, og nu er turen kommet til de sidste fem skoler.

Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, udtaler: ”Vi glæder os over igen at kunne slå dørene op til nye skoler i Afghanistan. Dansk Folkehjælp har udover at bygge og renovere mange skoler de seneste år også rådgivet det afghanske undervisningsministerium i, hvordan man bygger kvalitetsskolebygninger, og hvordan man fører tilsyn med de skoler, som bygges. Der mangler dog fortsat at blive bygget mere end 10.000 nye skoler, såfremt alle børn skal have ordentlig adgang til uddannelse. Da Dansk Folkehjælp i 2002 startede sit skoleprogram, havde mindre end 15 procent af alle børn i Afghanistan adgang til uddannelse. Det anslås i dag, at 65 procent af de afghanske børn nu har adgang til grundskolen.”

Allerede nu er fire af de fem nye skoler taget i brug og vil blive officielt indviet i løbet af de kommende måneder.

Moderne skoler for både piger og drenge
Samlet vil de 11 skoler have plads til 6.100 elever, hvoraf 3.300 er piger og 2.800 drenge. Der har blandt de fem nyeste skoler været særlig fokus på at give de afghanske piger mulighed for uddannelse. Én af skolerne i landsbyen Chaghatak er en ren pigeskole, mens de resterende fire skoler er åbne for begge køn.

Projektdirektør for DAARTT i Afghanistan, Lars Pedersen, siger om de nye skoler: ”Skolerne har gjort en stor forskel i lokalområdet, og det har været en fornøjelse at se alle bakke op om dem. Eleverne har hidtil modtaget undervisning under meget indskrænkede forhold, og det er uvist, hvor meget der er kommet ud af det – og hvor mange der i realiteten har deltaget. Især pigerne har svært ved at holde skolegangen, hvis der ikke er rimelige sanitære forhold. Nu kan undervisningen for alvor begynde – til stor gavn for både piger og drenge i området.”

Halvdelen af skolerne i Afghanistan er uden bygninger, og det er også tilfældet i Faryab-provinsen, hvor det især halter i grundskolen. Ifølge de officielle statistikker er 72% af drengene og 46% af pigerne i Afghanistan registreret i skolerne, men det reelle fremmøde er noget lavere. I efteråret 2017 fremlagde Human Rights Watch en rapport, der sagde, at kun 1/3 af pigerne og 2/3 af drengene reelt modtager undervisning – bl.a. på grund af mangel på skoler.

Alle de nye skoler er designet og bygget efter nyeste teknologi; de er opført, så de giver et godt og moderne læringsmiljø efter afghanske standarder. De bidrager desuden til elevernes sikkerhed ved at være omgivet af en beskyttende mur og udstyret med de nødvendige bygningsfaciliteter til skolernes vagter. Alle elever er sikret adgang til toiletter og rent drikkevand. Skolerne er finansieret af det norske udenrigsministerium.

afghanistan_skoleindvielse_juni_2018