Forside » Nyheder » Ny indsamlingslov kan ramme foreninger på pengepungen

Ny indsamlingslov kan ramme foreninger på pengepungen

Den nye indsamlingslov risikerer at begrænse foreningers muligheder for at samle ind hos virksomheder. Og det bekymrer indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro.

“Vi har ikke præcise tal på, hvad det vil betyde, men det her kan gøre et betydeligt indhug i foreningernes indtægter. Så det vil vi kraftigt appellere til, bliver ændret,” siger generalsekretær Robert Hinnerskov, som også sidder i Indsamlingsnævnet.

Her sidder han sammen med Rasmus Larsen Lindblom, der er velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv. Han mener heller ikke, den nye lov må gå ud over civilsamfundet.

“Den nye indsamlingslov skal ikke påvirke almennyttige foreningers muligheder for at samle ind hos virksomheder, så længe en indsamling er godkendt. Så vi bakker op om Isobros bekymring. Det er vigtigt at få klarhed over,” siger han.

Derfor opfordrer de to brancheorganisationer regeringen til at justere i det lovforslag, som netop har været i høring.

Vil lukke hul i loven
Når foreningerne kan blive ramt, skyldes det, at Christiansborg har ønsket at lukke et hul i loven.

Svindlere har i årevis givet sig ud for at repræsentere forskellige børnesager og har haft succes med at få støtte fra en række virksomheder til deres påståede arbejde. I praksis er pengene dog ofte ikke gået til formålene. Det har bare været svært at komme efter bagmændene, for deres metoder har ikke været ulovlige.

Det ændrer man nu, fordi virksomheder også fremover vil være omfattet af indsamlingsloven.

Det betyder, at ønsker man at samle ind hos virksomheder, skal man indhente en godkendelse. Samtidig bliver det ulovligt at kontakte en virksomhed uopfordret og bede om en donation.

Og det kan ramme Foreningsdanmark, som høster store indtægter via gaver og engangsbidrag fra private erhvervsdrivende.

“Det er rigtig godt, at man får stoppet svindlen, men vi mener ikke, det skal påvirke foreningers muligheder for at lave reelle indsamlinger. Derfor mener vi, at foreninger, som har stående tilladelser til at lave indsamlinger, bliver undtaget for bestemmelserne,” siger Robert Hinnerskov.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen er glad for intentionen bag lovforslaget, Men han er ikke klar til at begrænse foreningers muligheder for at samle ind.

“Vi skal stoppe dem, der fusker, men vi skal ikke slå almennyttige foreninger med en kølle. Så jeg vil opfordre regeringen til at justere til, så vi ikke rammer reelle foreninger, som samler ind til gode formål,” siger Peter Kofod Poulsen.

Kilde: Altinget.dk