Forside > Nyheder > Hver tredje ansøger er ramt af kontanthjælpsloftet

Hver tredje ansøger er ramt af kontanthjælpsloftet

Rekordmange danskere søger julehjælp, men omkring hver tredje af dem er ramt af kontanthjælpsloftet. 

Julens forbrug kan for de fleste danskere være en stor mundfuld. Men hårdest står det til for dem, der er ramt af kontanthjælpsloftet.

En tredjedel af de 15.231, der har ansøgt om julehjælp i år, er ofre for kontanthjælpsloftet. Det viser en opgørelse fra Dansk Folkehjælp.

– Dem, der er ramt af kontanthjælpsloftet, er virkelig fattige. Det er oftest dem, der ender i bunden af formueskalaen i Danmark, så derfor hjælper vi rigtig mange fra den gruppe, fortæller generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem.

Han peger desuden på ansøgernes manglende tilknytning til arbejdsmarkedet som en del af problemstillingen.

Det fremgår nemlig af Dansk Folkehjælps statistik, at halvdelen af ansøgerne har stået uden job i tre år eller længere.

– De fleste ville kunne klare et enkelt år på en lav overførselsindkomst uden at få hjælp udefra. Men de her mennesker har været uden for arbejdsmarkedet i flere år, så deres økonomi er simpelthen udhulet. Og det er derfor, at de søger hjælp hos os, siger han.

Brugte børnenes konfirmationspenge
Klaus Nørlem har selv set eksempler på, hvor hårdt de familier, der søger julehjælp, kan have det.

– Mange af de her familier lider utroligt mange afsavn i deres hverdag. En stor del af dem har ikke råd til at holde ferie med deres børn eller købe det nødvendige tøj, siger han.

Især op til jul må ansøgerne ofte gå til yderlighederne at få budgettet til at holde.

– Vi har familier, der har været nødt til at bruge deres børns konfirmationspenge for at komme igennem højtiderne, fordi deres budget er så stramt. Det er på ingen måde rimeligt. Især ikke over for børnene, siger Klaus Nørlem.

Amerikanske tilstande
Hos tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ser man den høje andel af ansøgere, der er ramt af kontanthjælpsloftet som et resultat af mange års strafpolitik på området for overførelsesindkomster.

– I en lang periode har man fra både blå og rød regering lavet mange reformer, som har haft til formål at skære i ydelserne, så flere mennesker blev motiveret til at komme i job. Men desværre har det vist sig, at de ikke har den ønskede effekt og i stedet fastholder flere familier og børn under fattigdomsgrænsen, siger Lars Andersen, der er direktør for AE.

Han henviser til tænketankens seneste analyse, der kunne konkludere, at antallet af fattige børn er steget med 12.000 fra 2016 til 2017.

En trist udvikling som også afspejles i de rekordmange ansøgere til julehjælp, som Dansk Folkehjælp og andre hjælpeorganisationer har oplevet i år.

– Siden starten af nullerne har vi oplevet en stigende ulighed, som bare har taget til efter 2010, fordi der ikke er blevet gjort en ordentlig indsats for at få løst den udfordring, siger Lars Andersen.

– Problemet er, at vores socialpolitik i dag ikke er indrettet efter, at der rent faktisk eksisterer fattige børn. Og derfor må hjælpeorganisationerne hjælpe de udsatte i stedet for. Men det burde være det offentlige og staten, der varetog den opgave. For vi skal helst undgå amerikanske tilstande, hvor individets økonomiske sikkerhed hviler på private hjælpeorganisationer.

Kilde: Fagbladet 3F

julehjaelp_indsamler_1