Forside > Nyheder > Færre dårlige betalere

Færre dårlige betalere

Selv om det offentlige kæmper med at inddrive danskernes gæld i en sådan grad, at der nu er næsten én million borgere, der skylder staten, regionerne eller kommunerne penge, så forholder det sig ganske anderledes i det private.

Trods opsving i både økonomi og beskæftigelse ser danskernes spenderbukser ikke ud til at blive luftet mere, end selerne kan holde. I hvert fald viser de seneste tal fra data- og analysevirksomheden Experian, som driver RKI-registeret, at færre og færre danskere ender i RKI-registeret som dårlige betalere. Det er et fald for fjerde år i træk.

Det tyder på, at danskerne er blevet bedre til at lægge budget hjemme ved køkkenbordet og sætte tæring efter næring.

”Det er efterhånden en etableret tendens, at der bliver færre dårlige betalere i Danmark, og det er jo rigtig positivt. Men samtidig må vi også sige, at der stadig er 200.000 danskere, der har gældsat sig mere, end deres økonomi kan klare, og det er jo stadig en del personer,” siger Mette Frølund der er kundeansvarlig for RKI hos Experian.

En af årsagerne til, at vi ser et fald af registrerede gældstyngede danskere, er blandt andet, at der er kommet højere krav til kreditvurderingen i forbindelse med f.eks. forbrugslån.

”Udviklingen indikerer at flere danskere er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Men en stor del af årsagen til, at vi ser et fald, er også, at virksomheder er blevet gode til at kreditvurdere deres kunder, inden de lader dem købe på afbetaling eller oprette lån. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og kunderne undgår gældsfælder,” siger Mette Frølund.

Økonomisk Rådgivning hos Dansk Folkehjælp
Når den økonomiske situation er fastlåst, kan konsekvenserne blive et anstrengt familieliv, når gælden trykker i hverdagen. Økonomisk Rådgivning kan være løsningen for at slippe for de trælse breve i postkassen.

Dansk Folkehjælp yder gratis, uvildig, og fortrolig økonomisk rådgivning, hvor man kan få hjælp til fx budgetlægning, udarbejdelse af afdragsplan, indgåelse af aftaler med kreditorer og hjælp til hvordan, man får mest muligt ud af sin penge.

Læs mere om Økonomisk Rådgivning hos Dansk Folkehjælp her. 

FAKTA
Kort om RKI

 • RKI-registret er et værktøj, som bruges til at registrere personer og virksomheder, der ikke betaler regninger til tiden.
 • RKI bruges af en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber.
 • Ender man i RKI, så kan det have indflydelse på muligheden for at optage lån og købe på afbetaling.
 • Det er muligt at være registreret flere gange i RKI på samme tid, hvis man har udeståender med flere kreditorer.
 • Selv om man har været en tur i RKI, så kan man godt komme ud af registret igen. Når en registrering slettes,

Nøgletal fra opgørelsen

 • 199.691 danskere er registreret i RKI.
 • Den samlede misligholdte gæld lyder på over 13 milliader kroner, og det er en nedbringelse på lidt over 305 millioner kroner i forhold til sidste år.
 • Andelen af RKI-registrerede danskere er faldende i alle aldersgrupper, men fra aldersgruppen 61 år og opefter er faldet mindre.
 • Aldersgruppen 31-40-årige er stadig den gruppe med størst andel af registrerede personer, og gruppen står således for næsten 6,5 procent af alle RKI-registrerede danskere.
 • Region Sjælland har flest RKI-registrerede borgere, men fælles for alle regionerne er, at andelen er faldet.
 • Det skyldige beløb pr. person er i gennemsnit 65.379 kr.

Kilde: Experian

pengesedler_moenter