Forside > Nyheder > Larysa ønsker sig julehjælp til jul

Larysa ønsker sig julehjælp til jul

Larysa har søgt julehjælp: – Jeg vil gerne give dem en god barndom og en god jul

Hvert år ansøger flere tusinde danske familier om julehjælp. En af dem, der har søgt julehjælp i år, er Larysa Jefsen. Hun er på SU, og håber, at hun med julehjælp kan give sine børn en god, traditionel dansk jul.

Tekst: Anna Schjødt Larsen, Jydske Vestkysten.
Foto: HC Gabelgaard, Jydske Vestkysten.

 

Julehjælp

Løgumgårde: Julen er traditionernes tid. Og en af de traditioner der er kommet til hos mange hjælpeorganisationer er, at dele julehjælp ud til fattige børnefamilier.
En af de organisationer er Dansk Folkehjælp, som i de sidste 13 år har delt julehjælpspakker ud til familier over hele landet.

– Mange danskere tager for givet, at de kan fejre højtiderne i familiens skød og med de traditioner, der hører med. Der bliver ikke spekuleret voldsomt over, om de har råd til at holde jul og give børnene julegaver, men for familier med en stram økonomi kan julen være hård, fortæller Klaus Nørlem, som er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Dansk Folkehjælp har i år modtaget 107 ansøgninger om julehjælp i Tønder Kommune.

Stram økonomi
En af dem, som har søgt julehjælp gennem Dansk Folkehjælp, er Larysa Jefsen fra Løgumgårde. Hun er mor til tvillingerne Amalie og Emil på seks år, som hun har forældremyndigheden over, og hvis far hun blev skilt fra i 2015.

Til daglig læser hun en HF på VUC, og som studerende på SU er økonomien stram.
– Vi skal spare til hverdag. Jeg har lært mine børn, at når de får et stykke legetøj, så skal de deles om det. Men der er også mange gange, hvor jeg har måtte sige nej til legetøj. Det er jeg nødt til, så jeg har penge til fødselsdage og jul. Der køber jeg tit i genbrug. Vi sulter ikke, men der er ikke plads i økonomien til så meget udover det helt nødvendige, fortæller Larysa Jefsen.
Det er tredje gang, at Larysa Jefsen søger julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Om hun får det i år ved hun endnu ikke, men de foregående år er hun ikke blevet udvalgt til at modtage julehjælp.
Hun håber, at det vender i år, så hun kan give sine børn en god jul.

– Julehjælp er ikke så vigtigt for mig personligt, men det er vigtigt for mig, at mine børn har det godt. Jeg vil gerne give dem en god barndom, og en god jul. Og så er det vigtigt for mig, at kunne lære mine børn om de danske traditioner. Jeg er selv fra Ukraine, men jeg vil gerne have at mine børn får en dansk jul, lyder det fra Larysa Jefsen.

Larysa Jefsen synes, at det er vigtigt, at alle børn får en god jul. Hun fortæller, at hendes børn selvfølgelig er første prioritet, men at hun gør meget for, at andre børn også har det godt. Blandt andet sælger Larysa Jefsen og hendes børn hvert år til-og-fra-kort til støtte for De danske hospitalsklovne.
– Det er vigtigt for mig, at mine børn lærer at hjælpe, hvor de kan. Jeg tror på, at hvis man hjælper andre. så kommer det tilbage til en, siger hun.

Om Larysa Jefsen og hendes børns gode gerninger kommer tilbage til dem, vil tiden vise. Men får familien heller ikke i år julehjælp, er hun alligevel fortrøstningsfuld. Børnene har en farmor, der er god til at hjælpe, og også faren er god til at give en hånd med, når det brænder på.

Larysa og børnene skal da også holde jul med børnenes far. Det har de gjort i et par år nu.
– Hvis vi ikke får julehjælp, skal det nok gå. Der er andre, der har det værre end os, fortæller hun og fortsætter:
– Vi har måske ikke luksus og mange millioner, men vi har det godt, og vi har hinanden.

Fakta

  • Dansk Folkehjælp har i 13 år uddelt julehjælp til fattige børnefamilier i Danmark.
  • I år har 107 ansøgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp i tønder Kommune. Dansk Folkehjælp har oplevet et fald i ansøgere i tønder Kommune over de seneste år. i 2017 ansøgte 129 familier og i 2018 var antallet på 124.
  • For at få julehjælp skal man være enlig forsøger på overførelsesindkomst og have hjemmeboende børn under 18 år.
  • Alle ansøgninger godkendes af bopælskommunen i bestræbelserne på, at de familier, der trænger mest, får hjælp.
14 jto Julehjaelp 01A