Forside > Nyheder > Fredericiansk fingeraftryk på landsindsamling: Peder sidder i kontrolrummet

Fredericiansk fingeraftryk på landsindsamling: Peder sidder i kontrolrummet

Når showet Danmarks Indsamling løber over tv-skærmen den 1. februar, sidder tidligere fredericianer med i kontrolrummet.

Børn på flugt er temaet for dette års Danmarks Indsamling, den 14. af slagsen. Med et tv-show den 1. februar afslutter DR og 12 af landets største humanitære organisationer den forgangne måneds indsamlingsaktiviteter i hele landet.

Showet bliver i år holdt i Vejle, og med bag scenen – i showets war-room – sidder Peder Thorning, der tilbragte en del af sin barn- og ungdom i Fredericia.

Værested for børn i havneby

Efter eksamen fra Fredericia Gymnasium og videregående studier har han boet og arbejdet for både humanitære organisationer, Udenrigsministeriet og Verdensbanken i Afrika i en årrække. I 2016 flyttede han tilbage til Danmark, hvor han nu bor i Næstved og arbejder som projektchef for Dansk Folkehjælp.

Han kender fra sine år i Afrika til den virkelighed, der gemmer sig bag temaet børn på flugt:

– I Somalia mødte jeg 9-årige Hakim, hvis far var blevet dræbt under krigen i det nordlige Somalia, da Hakim var helt lille. Efter at have været internt fordrevet kom han tilbage med sin bedstemor til Kismayo, en havneby 500 kilometer syd for Mogadishu, der er på størrelse med Aarhus. Her har vi et værested, hvor han kommer tre-fire gange om ugen, siger Peder Thorning.

Hakims yndlingsbeskæftigelse er, når der fra værestedet er udflugt til stranden, hvor de spiller fodbold i bare tæer. Han går i koranskole, men Dansk Folkehjælp har været med til at få ham i en almindelig skole.

– Det er det projekt, vi samler ind til i Danmarks Indsamling. Værestedet for hjemvendte børn eller internt fordrevne er et trygt sted, hvor børnene har mulighed for at lege, spille fodbold, lave lektier, og få psykolog- eller lægehjælp, hvis de har brug for det, forklarer Peder Thorning.

FN vurderer, at over 35 millioner børn verden over lige nu er tvunget på flugt fra deres hjem. Årsagerne til flugt kan være krig, klimaforandringer og forfølgelse. Pengene, der bliver samlet ind i dette års Danmarks Indsamling, går til 12 projekter for børn på flugt i 12 lande.

– Der vil være mange danskere, der tænker: “Det her betaler vi 0,7 procent af vores bruttonationalprodukt til allerede, og det gør jeg gennem min skat”. Men det særlige ved Danmarks Indsamling er, at man her har en mere direkte måde at donere til noget, som man synes, er fornuftigt. Mere fra den enkelte dansker og direkte børn på flugt. Udenom Danida og vores regering. De midler, man donerer, går meget direkte til børnene og til formålet, siger Peder Thorning.

I Somalia, hvor Dansk Folkehjælps værested ligger, er cirka to millioner somaliere vendt hjem de senere år på grund af mere fred og stabilitet i landet.

– Næsten 68 procent af dem er børn, og mange af dem er uledsagede af forældre eller familie. Sådan nogle børn er ikke bare langt mere udsatte for at havne i kriminalitet eller stofmisbrug, men også for at blive rekrutteret af terrorbevægelsen Al-Shabaab, som netop går efter sådanne børn, fortæller Peder Thorning.

Helt konkret bliver der set på muligheden for, at værestedet kan tilbyde nogle af børnene mulighed for overnatning i en periode, mens der arbejdes på at skaffe nye hjem og familier til de børn, der ikke kan genforenes med deres egen familie.

Kilde: Bragt på frdb.dk den 28. januar 2020 (Fredericia Dagblad)

Peder1