Forside > Nyheder > Brancheforening foreslår akut momshjælp for 150 millioner til civilsamfundet

Brancheforening foreslår akut momshjælp for 150 millioner til civilsamfundet

REDNINGSKRANS: Ngo’er skal have refunderet en langt større del af deres udgifter til moms på grund af coronakrisen, foreslår brancheforening. En stribe ordførere er positive over for udspillet.

Der er akut brug for en hjælpende hånd til en stribe ngo’er, som styrtbløder på grund af coronakrisen. Det mener indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro. Derfor vil man have staten til at refundere en større andel af foreningernes udgifter til moms.

“Jeg har talt med flere foreninger, som fortæller, at hvis det fortsætter meget længere, må de lukke,” siger Mette Grovermann, som er generalsekretær i Isobro.

Hun foreslår, at man ekstraordinært tilfører 150 millioner kroner til en pulje under Skatteministeriet, som går til at refundere en del af foreningers udgifter til såkaldt købsmoms.

Puljen er i dag på 160 millioner kroner.

“Vi beder sådan bare om at skulle aflevere lidt færre penge i moms, fordi foreningslivet står i en særdeles kritisk situation på grund af coronakrisen,” siger Mette Grovermann.

En stribe foreninger har de seneste dage fortalt til offentligheden, at hjælpepakkerne ikke passer til civilsamfundet. Det skyldes blandt andet, at krisen skaber store problemer for ældre, ensomme og udsatte, som er kernemålgruppen for en række hjælpeorganisationer.

“Så det giver ikke så meget mening for dem at sende ansatte hjem med løn. Derfor skal vi have fundet en alternativ model. Vores forslag er så, at man benytter et eksisterende system, så alle sparer udgifter til administration af en ny model” siger Mette Grovermann.

Ordførere er positive
Ordningen administreres af skatteminister Morten Bødskov (S). Men Skatteministeriet oplyser til Altinget, at det er op til Finansministeriet at finde pengene, og Morten Bødskov har derfor ikke nogen kommentar til forslaget.

Men allerede nu møder Isobro opbakning fra Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

“Jeg synes, det er et rigtig godt forslag. Vi skal have en fundet en løsning, så vi også har et stærkt foreningsliv efter den her krise,” siger han.

Venstre er også positiv over for øget momsrefusion til civilsamfundet.

“Jeg er bestemt positiv over for idéen. Det er rigtig vigtigt for Venstre, at vi får sikret en håndsrækning til foreningerne,” siger skatteordfører Louise Schack Elholm.

Hun mener dog, at det er for tidligt at lægge sig fast på, hvordan man skal støtte de nødlidende hjælpeorganisationer. Radikale er på samme frekvens.

“Det lyder som et knaldgodt forslag, men jeg kan ikke sige endnu, om det er den her model, vi ender på,” siger partiets skatteordfører, Kathrine Olldag.

Enhedslisten skatteordfører, Rune Lund, roser også Isobros forslag, men holder døren åben for andre forslag.

“Det afgørende er, at vi får fundet en løsning, så vi kan få sikret hjælp til civilsamfundet. Men jeg vil ikke stå her allerede nu og sige, der ikke kunne være en endnu bedre idé,” siger han.

Forslaget får til gengæld en mere lunken modtagelse hos Frivilligrådet. Formand Mads Roke Clausen peger på, at hundredevis af foreninger er berettiget til momskompensation og derfor vil støtten ikke ramme rigtigt.

“Så vil du også give hjælp til friskoler og golfklubber, og det er måske ikke dem, der har mest behov for en håndsrækning lige nu,” siger han.

Mads Roke Clausen peger på, man i stedet bør justere Erhvervsministeriets lønkompensationsordning, så den passer bedre til de frivillige organisationer.

Samtidig mener han, at man kan tilføre foreningerne driftsmidler ved at læne sig op ad de kriterier, som Socialstyrelsen bruger, når de tildeler lottomidler.

Ifølge Mads Roke Clausen er det nemlig afgørende at støtte sociale organisationer.

“De løfter en kæmpe opgave i den her tid,” siger han.

Isobro fastholder imidlertid sit forslag.

“De foreninger, der kan få momskompensation er godkendt som almennyttige af Skatteministeriet. Så følger vi den her model, slipper vi for, at man skal gå ind politisk og vurdere, hvilken sympatisk sag der er den vigtigste,” siger generalsekretær Mette Grovermann og fortsætter.

“Vi kan bare se, at den her krise rammer bredt i civilsamfundet. Derfor mener vi også, man skal støtte bredt.”

Kilde: Altinget.dk

Hjemlos_1800x1300