Forside > Nyheder > Dansk Folkehjælp bygger mere end 200 skoler i Afghanistan

Dansk Folkehjælp bygger mere end 200 skoler i Afghanistan

Siden 2002 har Dansk Folkehjælp med støtte fra bl.a. Det Norske Udenrigsministerium, Verdensbanken, DANIDA, EU, FN og det Afghanske Undervisningsministerium bygget mere end 200 skoler, kollegier, retsbygninger og klinikker i Afghanistan. Nu er den sidste skolebygning i projektet afleveret, og i slutningen af december vil der være en ceremoni med overrækkelse til den afghanske regering. De nye bygninger og omkringliggende faciliteter sikrer, at tusindvis af afghanske børn har adgang til undervisning.

Tilbage i 2015 indgik den danske humanitære organisation, Dansk Folkehjælp, et samarbejde med Det Norske Udenrigsministerium om et skoleprogram i Afghanistan. Sidenhen har Dansk Folkehjælp sammen med flere organisationer bygget en række offentlige faciliteter i Afghanistan – bl.a. hundredvis af skolebyggerier i 17 forskellige provinser.

Afgørende indsats på skoleområdet
Netop uddannelse er afgørende for børn, der vokser op i udviklingslande, hvis de skal have en chance for at bryde med fattigdom og øge sandsynligheder for at få et godt liv og arbejde. Derfor har Dansk Folkehjælp gjort en helt særlig indsats på skoleområdet i 17 forskellige provinser i Afghanistan. Det indebærer bl.a. udviklingen af særlige designs til skolebyggerier, der er bæredygtige, har høj kvalitet og kan anvendes i mange år efter deres færdiggørelse.

Samtidig har organisationen bistået de afghanske myndigheder i planlægning og monitorering af offentlige skolebyggerier og sammen har de ført eftersyn med mere end 100 byggeprojekter, der er finansieret af diverse donorer og de afghanske myndigheder.

Generelsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, fortæller om indsatsen: ”Afghanistan er stadigvæk et af de lande på verdensplan, der er hjem til nogle af de største globale kriser. Det gælder både flygtninge, internt fordrevne, fattigdom og krig – og lige nu er der ikke politisk og økonomisk råderum til meget andet end at prøve at få corona-pandemien under kontrol. Derfor er det glædeligt, at vi nu kan færdiggøre den sidste skole i en omfattende, national indsats for at styrke både adgangen til og kvaliteten af undervisningen i store dele af Afghanistan. Det er et projekt, der har en stor geografisk rækkevidde og tilgodeser en stor del af den undervisningsberettigede befolkning. Adgang til undervisning er afgørende for et lands udvikling, demokratiske udvikling, højere levestandard og derfor har dette været et højt prioriteret indsatsområde for Dansk Folkehjælp.”

Overvældende uddannelsesinteresse fra piger
Den sidste skole, der bliver afleveret i projektet, er en pigeskole i byen Maymaneh, der er hovedstad i Faryab provinsen. I 2020 havde pigeskolen 2.474 registrerede elever, og fordi den oprindelige bygning ikke kunne huse de mange studerende, har lærer været nødsaget til at dele pigerne ind i tre hold, der på skift modtager undervisning. Med den nye bygning er der ikke længere brug for turnusrunder, hvilket betyder, at pigerne nu kan gennemfører et fuldt undervisningsprogram og pensum.

Den nyopførte skolebygning består af 42 klasseværelser og seks ekstra rum, der kan bruges til bl.a. lærerværelse, laboratorie og kontor. Skolen er bygget med handicapvenlige faciliteter og giver eleverne adgang til rent drikkevand og en udendørs basketballbane.

Skoler Afghanistan 1800 x 1300 px.