Forside > Nyheder > Første skridt mod “omfattende reform” af bistanden

Første skridt mod “omfattende reform” af bistanden

BISTAND: Regeringen har taget “de første skridt mod en omfattende reform” af udviklingsbistanden, hvoraf 140 millioner kroner i 2020 blandt andet gik til at modvirke migration og styrke grænsekontrollen i en række lande.

I arbejdet med at skabe et nyt asylsystem med modtagelejre uden for Danmarks grænser er ulandsbistanden blevet et redskab, som regeringen jævnligt hiver op af værktøjskassen og tager i brug.

Alene i 2020 bevilgede den 140 millioner kroner fra udviklingsmidlerne til projekter, der understøtter ambitionen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

“Sidste år brugte regeringen rekordmange penge på udviklingsbistand.De penge skal blandt andet understøtte varige løsninger for flygtninge. Og de skal bremse strømmen af mennesker på vej mod Europa og bidrage til at sende dem hjem, som får afslag på asyl,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i pressemeddelelsen.

Støttepartier kritiserer
Blandt eksemplerne er en styrkelse af asylsystemerne i Egypten og Niger. En informationskampagne i Sudan, Somalia og Etiopien, som skal bremse migrantionen fra de tre østafrikanske lande mod Europa. Og millioner til grænsekontrol og hjemsendelse af migranter på Vestbalkan

Brugen af ulandsbistand til at modvirke migration – der dog går længere tilbage end den nuværende socialdemokratiske regering – bliver langtfra varmt modtaget blandt støttepartierne.

Blandt andet har både Enhedslisten og SF kritiseret regeringens projekter på Vestbalkan: “Når vi har så begrænsede midler, som vi har til international udvikling, så synes jeg, at det er farligt at begynde at bruge penge på tilbagesendelse. Det er der ikke meget udvikling i,” lød det i august sidste år fra SF’s udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist.

“Første skridt mod omfattende reform” af ulandsbistand
Trods støttepartiernes modstand vil regeringen fortsætte den retning.

For med de seneste to finanslove har den “taget de første skridt mod en omfattende reform af den danske udviklingsbistand”, lyder det i pressemeddelelsen, der fortsætter: “Regeringen hævede med finansloven for 2021 igen støtten til nærområder, migration og skrøbelige lande. Denne gang med 350 millioner kroner sammenlignet med 2020.”

Det har dog ikke været det primære fokus i det indledende arbejde med en ny flerårig udviklingspolitisk strategi, som minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) står i spidsen for.

Her har særligt klimaet fyldt indtil videre. Altinget arbejder derfor på at få en kommentar fra ministeren.

Kilde: Altinget.dk

nyheder_flygtningelejr_nord_irak_2016