Forside > Nyheder > Fælles projekt lærer børn ned til treårsalderen at redde liv

Fælles projekt lærer børn ned til treårsalderen at redde liv

Børn og medarbejdere i daginstitutioner på begge sider af den dansk-tyske grænse lærer med SAVING LIFE at redde liv. Projektets fokus er den afgørende rolle, som 3-6-årige børn kan spille i en nødssituation – eksempelvis ved at ringe 112, hvis en person har fået hjertestop. I Danmark er målsætningen for Dansk Folkehjælp at undervise 4.000 danske børn inden udgangen af 2021.

Siden 2017 har Dansk Folkehjælp og ASB Schleswig-Holstein stået sammen om projektet SAVING LIFE, som lærer folk på begge sider af den dansk-tyske grænse at redde liv. På grund af COVID-19 blev projektet sat på pause, men nu genoptages det – med et særligt fokus på børn.

De to organisationer vil således undervise både børn og medarbejderne i deres daginstitutioner i førstehjælp, idet børn helt ned til treårsalderen kan lære at redde liv.

Det kan f.eks. ske ved at ringe 112, hvis en person har fået hjertestop. Undervejs lærer børnene nemlig hvilke oplysninger, der er vigtige for alarmcentralen, så de hurtigt kan komme frem til personen med hjertestop.

Fælles udviklet undervisningsmateriale
Dansk Folkehjælp og ASB Schleswig-Holstein har i fællesskab udviklet undervisningsmaterialet til børnene, som blandt andet består af et opgavehæfte og et diplom, som børnene får med hjem efter kurset.

Der afvikles to kurser for børnene samt et enkelt kursus for medarbejderne i de enkelte daginstitutioner. Efter endt kursus får institutionen også udleveret et sæt undervisningsmaterialer, så medarbejderne efterfølgende selv kan undervise og træne børnene i førstehjælp.

Det bliver naturligt for børn at yde førstehjælp
Klaus Nørlem, som er generelsekretær for Dansk Folkehjælp, forklarer nærmere: ”Overordnet set er formålet med kurserne, at børnene får praktisk viden om at yde førstehjælp og samtidig lærer at drage omsorg for og hjælpe andre. Ved at børnene i så tidlig en alder introduceres til førstehjælp opnås netop, at de hæmninger, som mange voksne har i forbindelse med at yde førstehjælp, ikke opstår hos børnene. I stedet bliver det helt naturligt for dem at træde til, når der er brug for hjælp.”

Undervisningen i førstehjælp fortsættes gennem skoleårene og senere på ungdomsuddannelserne.

På dansk side vil Dansk Folkehjælp gennemføre kurser på i alt 80 daginstitutioner i Region Syddanmark og Region Sjælland. Ambitionen er, at 4.000 børn og 1.280 medarbejdere bliver undervist i førstehjælp, og projektet forventes afsluttet med udgangen af 2021.

SAVING LIFE er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Pige på vippe_1800x1300 px.