Forside > Nyheder > Dansk Folkehjælp forventer at sætte trist rekord

Dansk Folkehjælp forventer at sætte trist rekord

I 2020 modtog Dansk Folkehjælp ansøgning om feriehjælp fra 5.765 børnefamilier, hvilket udgjorde en stigning på 50% i forhold til 2019. Frem til den 30. april kan fattige danskere igen søge om Feriehjælp hos organisationen, og generelsekretær Klaus Nørlem spår, at antallet af ansøgere igen i år vil sætte en trist rekord. Det skyldes primært Corona-krisen – der har ramt den fattigste del af befolkningen hårdt.

Dansk Folkehjælps Feriehjælp er baseret på et simpelt princip: Alle børn har ret til at få gode ferieminder. For familier, som ikke har råd til at tage nogen steder hen, kan ordet ”sommerferie” imidlertid give ondt i maven og søvnløse nætter.

Derfor har Dansk Folkehjælp i mange år sendt tusindvis af udsatte børn og deres familier på sommerferie. Dermed har børnene både fået en uge fyldt med gode oplevelser og noget at fortælle i skolen efter sommerferien – ligesom alle andre børn.

Udsatte familier har under Corona-krisen oplevet ekstra stor isolation og ensomhed, og krisen har øget danske familiers behov for Feriehjælp markant. Dette kom tydeligt til udtryk sidste år, da Dansk Folkehjælp modtog rekord mange ansøgninger og en stigning på over 50% i forhold til 2019.

Man kan søge om Feriehjælp for 2021 frem til den 30. april, og generelsekretær Klaus Nørlem forventer, at antallet af ansøgere igen i år vil sætte rekord: ”Dansk Folkehjælp vurdere, at vi kommer til at modtage endnu flere ansøgninger end sidste år. Corona-krisen har fået endnu stærkere tag i Danmarks udsatte familier, og behovet for feriehjælp er vokset.”

Rift om sommerboliger presser de fattigste familier ud
Udover krisen som helhed er der også en anden omstændighed, der specifikt påvirker fattige familiers mulighed for at tage på sommerferie: Priserne på sommerhusudlejning er steget i forhold til sidste år, fordi flere danskere igen i år forventes at holde ferien i Danmark.

”Som en del vores Feriehjælp-indsats er vi i direkte kontakt med mange feriecentre, og vi kan konstatere, at prisniveauet er højere sammenlignet med sidste år, hvilket presser situationen yderligere for børnefamilier med en stram økonomi,” forklarer Klaus Nørlem.

Trods krisen er det organisationens målsætning, at kunne tilbyde feriehjælp til 4.000 personer henover sommermånederne ud af et samlet ansøgerfelt på anslået 20.000 personer.

Dansk Folkehjælps ferieprogramgennemføres af frivillige, der hvert får lægger et stort arbejde i at gøre en forskel for de udsatte børn, unge og deres familier.

Suppleres af særlig hjælpepakke på 21 mio. kr.
Feriehjælpen vil forsøges suppleret med de 21 mio. kr. fra regeringen, som Dansk Folkehjælp før påske modtog, som er udgør en særlig Corona-hjælpepakke målrettet udsatte familier. Hjælpepakken er et landsdækkende tilbud, som skal sikre, at familier over hele landet får glæde og gavn af midlerne.

I praksis vil hjælpepakken kunne tilbyde udsatte og fattige børnefamilier gode fælles oplevelser i forbindelse med genåbningen af Danmark. Samtidig vil hjælpepakken også være med til at støtte op om virksomheder i oplevelsessektoren – herunder forlystelsesparker, museer, biografer, caféer og restauranter som er hårdt påvirket af en lang nedlukning.

Dansk Folkehjælp samarbejder med alle landets kommuner om at dirigere hjælpen direkte til de familier, som har det største behov for hjælp. Hjælpen gives desuden på en måde, så familierne selv har mulighed for at vælge de fælles oplevelser, der giver mest mening for den enkelte familie. Dansk Folkehjælp vil via hjælpepakkerne have mulighed for at tilbyde gode fællesoplevelser til de familier som organisationen understøtter på det sociale område, og giver således mulighed for at hjælpe de mange som forventes at modtage afslag på deres ansøgning om feriehjælp.

feriehjaelp_ho bugt_2019_1800x1300px