Forside > Nyheder > Ny coronahjælpepakke til fattige lande er på vej

Ny coronahjælpepakke til fattige lande er på vej

Danmark har fordoblet sit bidrag til globalt vaccinesamarbejde, og en fjerde hjælpepakke er nu på vej til verdens fattigste. Fokus skal være på sundhed.

Der er mere coronahjælp på vej fra Danmark til verdens fattige.

I disse dage forhandler minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen nemlig med Folketingets partier om en fjerde hjælpepakke til udviklingslandene.

“Der vil vi blandt andet have fokus på at støtte opbygningen af stærke sundhedssystemer i udviklingslandene, så de er bedre rustet til at håndtere fremtidige sundhedskriser,” udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Forhandlingerne om en ny hjælpepakke finder sted i lyset af en voksende bekymring over en tredjebølge med covid-19 på det afrikanske kontinent, der halter bagefter vestlige lande, når det kommer til vacciner.

Det har blandt andet fået Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at advare om, at flere afrikanske landes i forvejen pressede sundhedssystemer risikerer at blive yderligere overbelastede.

OECD: Der er behov for mere hjælp
Denne uge kom OECD også med en klar opfordring til Danmark og andre rige lande: Der er behov for mere økonomisk hjælp i kampen mod corona i verdens fattigste lande, lød det fra OECD-generalsekretær Angel Gurría i anledning af en foreløbig opgørelse over den globale ulandsbistand i 2020.

“Globalt set har regeringer tilvejebragt 16 billioner dollar i covid-hjælpepakker, men vi har kun skaffet en procent af det beløb som til udviklingslandenes håndtering af en krise, der er hidtil uset i vores levetid,” udtalte han.

OECD-generalen pegede blandt andet på, at Covax, der er et internationalt vaccinesamarbejde, som skal sikre hurtig og bred adgang til covid-19-vacciner, mere end et år inde i pandemien fortsat mangler støtte.

Danmark fordobler vaccinebidrag
Torsdag besluttede udviklingsministeren at øge det danske bidrag til Covax med en fordobling af de 50 millioner kroner, som regeringen afsatte i december 2020, så den samlede støtte nu er oppe på 100 millioner kroner.

“Danmark har en klar interesse i, at resten af verden får adgang til trygge og sikre covid-19-vacciner så hurtigt som muligt. Covax er et afgørende redskab for at sikre det, og derfor fordobler vi nu vores støtte. Først, når verden omkring os er fri af pandemien, forsvinder truslen imod Danmark. Ingen er sikre, før alle er sikre,” udtalte han i en pressemeddelelse.

“Men indkøb af nok vacciner er blot én flaskehals. Vaccinerne skal opbevares og transporteres forsvarligt, sundhedspersonale i frontlinjen skal trænes, sikres beskyttelsesudstyr, og udviklingslandenes sundhedssystemer skal forberedes på opgaven.”

K vil sikre fokus på piger og kvinder
Præcis hvor mange penge, der bliver tale om, og hvor de skal findes, kan Udenrigsministeriet endnu ikke oplyse, fordi der fortsat forhandles.

Ifølge Katarina Ammitzbøll, udviklingsordfører for De Konservative, udgør beløbet flere hundrede millioner kroner. Hun har blandt andet særligt fokus på kvinder og pigers adgang til sundhed under forhandlingerne, fortæller hun.

“Deres rettigheder bliver hurtigt tabt, når der er økonomiske kriser, og når sundhedssystemerne bryder sammen. Så bliver der dårligere adgang til for eksempel fødsler,” siger hun.

“Det er meget vigtigt, vi også har dén vinkel på.”

SF vil suspendere patenter
Samme toner lyder fra SF’s udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist, der til gengæld gerne havde set, at Danmark bakker op om at suspendere patentreglerne i en periode.

“Vi mener, at man skal gå ind og se på patenterne til vacciner, så vi kan få produceret nogle flere, men det er selvfølgelig godt at støtte op om Covax,” siger han.

Hjælpepakken, der ventes at falde på plads inden længe, er altså den fjerde, siden coronapandemiens begyndelse for over et år siden. Indtil videre er 1,4 milliarder kroner fordelt over tre hjælpepakker målrettet udviklingslandene og humanitære kriser.

De fleste penge blev fundet inden for den eksisterende ramme af udviklingsbistanden ved at sætte andre udviklingsprojekter midlertidigt på pause. Projekterne, som er sat i bero, er primært nogle, der endnu ikke var indledt eller var blevet umuliggjort på grund af pandemien.

Kilde: Altinget.dk

COVID19_1800x1300