Forside > Nyheder > 39.000 børn sikret adgang til nye skoler og uddannelse

39.000 børn sikret adgang til nye skoler og uddannelse

Nyt skoleprogram i Afghanistan skal sikre 39.000 børn adgang til nye skoler og uddannelse.

Opførelsen af nye skoler i Afghanistan er afgørende for genopbygningen af landet, da der stadig mangler mange skoler for at kunne sikre alle afghanske børn adgang til uddannelse. Siden 2012 har Dansk Folkehjælp i samarbejde med Det Norske Udenrigsministerium bygget skoler i Afghanistan, hvilket har sikret ordentlige skoleforhold for tusindvis af afghanske børn. Med ny bevilling på 150 millioner norske kroner fortsætter samarbejdet, som skal sikre opførelsen af 33 nye skoler, der samlet set kommer 39.000 piger og drenge til gavn.

Der er stort behov for forbedring af uddannelsesforholdene i bl.a. Faryab-provinsen i Afghanistan, hvor der både er mangel på ordentlige skolebygninger og uddannede undervisere. Dansk Folkehjælp har været med til at skabe udvikling i området i flere år og sætter nu gang i endnu en indsats med 33 nye skolebyggerier. Gennem den danske organisations skoleprogram ”Danish Assistance to Afghan Rehabilitation and Technical Training” (DAARTT), har Dansk Folkehjælp allerede opført mere end 200 skoler i Afghanistan.

Skoler der holder i 100 år
Allerede fra nu og frem til udgangen af 2023 fortsætter Dansk Folkehjælp sit arbejde i Afghanistan med fokus på uddannelse til børn og unge. Skolebyggerierne, der er det bærende element i indsatsen, består ikke kun af konstruktion af hovedbygninger, men også af dertilhørende nødvendige faciliteter. Eleverne på de nye skoler får bl.a. adgang til vand-, toilet- og hygiejnefaciliteter, samt handicapfaciliteter og børnevenlige områder. Skolerne bliver bygget med fokus på en høj holdbarhed og har derfor en forventet levetid på over 100 år.

Generelsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, fortæller: ”Dansk Folkehjælp har i flere år haft fokus på at bygge skoler til børn i Afghanistan, og det er et fokus, som fortsætter i samarbejde med Det Norske Udenrigsministerium. At bygge skoler er et væsentligt bidrag til at genopbygge et land, der i mange år har været hærget af krig og konflikt, da adgang til ordentlige uddannelsesforhold er afgørende for Afghanistans fortsatte udvikling. Derudover skal kvaliteten af den undervisning, der gives, være så høj som muligt, og derfor sætter vi også fokus på at styrke kvaliteten af undervisningen i det kommende skoleprogram i Faryab-provinsen”.

Uddannelseskvaliteten er afgørende
En af de helt store udfordringer for det afghanske uddannelsessystem er, at en stor del af lærerne på skolerne er underkvalificerede. Det gør sig gældende for omkring 40% af alle aktive lærer. Når skolerne er færdige og skal tages i brug, vil Dansk Folkehjælp derfor i samarbejde med Norsk Afghanistan Komite, som er en norsk hjælpeorganisation med fokus på udviklingsarbejde i Afghanistan, gøre en indsats for at hæve kvaliteten af undervisningen. Det sker bl.a. igennem træning og kurser, der fokuserer på at udvikle lærernes faglige kompetencer indenfor bl.a. samfundsvidenskab, naturvidenskab, matematik, sprog og pædagogik.

 

Skole Afghanistan_1800x1300 px