Forside > Nyheder > Dansk Folkehjælp sender 4.700 børn og voksne på sommerferie

Dansk Folkehjælp sender 4.700 børn og voksne på sommerferie

Dansk Folkehjælp sender 4.700 børn og voksne på sommerferie – men det udgør kun 19 procent af de godkendte ansøgere. Med landets største feriehjælpsprogram giver Dansk Folkehjælp 4.700 af de allermest trængende voksne og børn et lyspunkt i kølvandet på mange måneders nedlukning. Det er imidlertid kun omkring en femtedel af de rekordmange ansøgere – 25.000 personer fordelt på 7.700 familier – der i år har søgt om Feriehjælp.

Corona-krisen har fået historisk mange ansøgere til at søge den Feriehjælp, som Dansk Folkehjælp har tilbudt udsatte børnefamilier i en årrække. Fra 2019 til 2020 steg ansøgertallet med 50%, hvilket var den største stigning i organisationens historie. I år er tallet steget med yderligere 33%, hvilket svarer til ca. 25.000 personer fordelt på 7.700 familier. Det er imidlertid kun 4.700 af de 25.000 personer – eller knap hver femte ansøger svarende til 19% – som Dansk Folkehjælp har mulighed for at hjælpe med deres ferietilbud.

”Der er som bekendt mange måder, man kan måle og diskutere fattigdom på. Men det taler sit tydelige sprog, at antallet af ansøgere til Feriehjælp er eksploderet, sådan som det er sket under corona-krisen. Som samfund får krisen et langt og tungt efterslæb, og alt tyder på, at fattigdommen har hægtet sig fast i et historisk højt antal danskere,” udtaler Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem.

Klaus Nørlem udtaler videre: ”Heldigvis har vi med vores feriehjælpsprogram mulighed for at hjælpe 4.700 voksne og børn til en ugelang gratis ferie, som giver både overskud, positivt samvær og fornyet energi. Der er et udtalt behov for at komme ud af en lang corona-periode og få positive fællesoplevelser i de børnefamilier, som vores Feriehjælp henvender sig til”.

Fattige familier har det ekstra svært under krisen
Den netop offentliggjorte Epinion-analyse, der sammenligner ansøgerfamilierne med et repræsentativt udsnit af danske børnefamilier, har tydeliggjort, hvordan livet under krisen er blevet ekstra svær for Danmarks fattigste familier – og hvorfor behovet for en god sommerferie er ekstra stor:

  • Blandt danske forældre generelt angiver 16%, at deres fysiske velvære i høj grad er blevet påvirket af corona-nedlukningen. Denne omstændighed gør sig gældende blandt præcis dobbelt så mange – 32% – hos fattige børnefamilier.
  • I forhold til hvorvidt den økonomiske situation spiller en rolle i den reducerede mængde fysiske aktivitet blandt børnene i familierne, svarer 26% af de fattige familier ja, mens det kun gør sig gældende blandt 1% af en gennemsnitsfamilie generelt.
  • 24% af de fattige familier oplever, at børnene bliver ekskluderet fra det sociale liv med venner og klassekammerater, hvilket er mere end dobbelt så mange som blandt gennemsnits børnefamilier samlet set, hvor tallet blot er 11%.
  • 62% af de fattige familier angiver, at børnene ikke går til fritidsaktiviteter, hvilket udgør væsentligt flere end de 34% blandt gennemsnits børnefamilier generelt.
  • Når det kommer til, hvorvidt børnene tager venner med hjem mindst én gang om ugen, sker dette blandt 39% af gennemsnits familier, men kun blandt 26% af de fattige familier.

Nye relationer – også når ferien er slut
Feriehjælpen gennemføres af frivillige, der hvert år lægger et stort arbejde i at sikre børnefamilier en god ferie med masser af fællesoplevelser – ikke mindst for familiernes børn.

Desuden bestræber Dansk Folkehjælp sig på at organisere Feriehjælpen således, at de børnefamilier, som er blandt de heldige, kommer på ferieophold med andre ansøgere fra samme lokalområde. Det giver mulighed for at danne nye relationer mellem voksne og børn, som de fortsat kan få glæde af, når hverdagen sætter ind igen.

Dansk Folkehjælp er den organisation i Danmark, som hjælper flest børnefamilier til gode ferieoplevelser. Dansk Folkehjælp forventer i sommeren 2021 at kunne tilbyde 4.700 personer en ugelang gratis ferie og håber, at et tilsvarende tilbud om Feriehjælp kan gives igen senere på året.

Feriehjælpen er blandt andet støttet af Arbejdsmarkeds Feriefond, Ole Kirk’s Fond og Egmont Fonden.

Dansk Folkehjælp Ho Feriecenter 2020. Clara på 6 år