Mad i to dage eller is til børnene

Sander skal starte i 0. klasse. Det er dyrt og giver store udfordringer for mor Line Henriksen, der er træt af det kæmpe tabu, der omgiver kontanthjælpsmodtagere.

”Termotøj, regntøj og gummistøvler!”

Line Henriksens yngste søn Sander skal starte i skolen efter sommerferien, og garderoben kræver en solid opgradering.

”I Danmark regner det jo relativt meget. Og så vokser han jo også som jeg ved ikke hvad.”

Line er på kontanthjælp, og pengene er små for den enlige mor med tre børn.

”Når alle faste udgifter er betalt, er der ca. 2.500- 3.000 kr. tilbage til mad, tøj, lommepenge og forlystelser.”

Hver gang der skejes bare den mindste smule ud, skal der spares andre steder.

”Det er et spørgsmål om is til børnene eller mad i to dage,” konstaterer Line tørt.

Parat til skolestart
Sander glæder sig vildt til at starte i 0. A på Vigersted skole. Han er i gang med at skrive sit navn. Langsomt men sikkert.

Overgangen fra børnehave til at blive ’spire’ i skolefritidsordningen er gået over al forventning, og han elsker de mange nye indtryk, venner og legemuligheder.

”Det bedste er, at vi kan lege overalt. Der er en sandkasse, forhindringsbane, trampolin og banancykel,” siger han med det bredeste smil.

Line har valgt en skole lidt uden for Ringsted med få elever. Det er lidt mere besværligt at komme frem og tilbage, men det er det hele værd. Der er kun elleve elever i klassen og rige udfoldelsesmuligheder.

Kæmpe svigt
Sander øver sig også på at regne. Mor viser et antal fingre, og yngste søn tæller og giver svaret. Talrækken fra nul til tyve går som smurt.

”Kan du lide matematik?” spørger storebror Nicholas på 14 forundret, og da Sanders bekræfter, er svaret. ”Så er vi ikke i familie! Jeg hader matematik og kan ikke finde ud af det.”

Både Nicholas og ældste storebror Oscar på 17 har udfordringer med skole og kræver ekstra støtte. Både fordi de begge er ordblinde, men også fordi deres far helt og aldeles har afbrudt kontakten med dem. Det gør ondt.

”De føler et kæmpe svigt. Heldigvis har de stadig kontakt med deres faster og oldemor,” uddyber Line.

De store drenge starter begge på efterskole efter sommerferien. Oscar har allerede været to år på ordblindeefterskole.

Vil bryde tabu
Line er mildt sagt træt af de forudfattede meninger om folk på kontanthjælp: ”Det er et kæmpe tabu, fordi man bliver opfattet som doven eller samfundsnasser. Med de skavanker jeg har, føler jeg mig ikke som nogen af delene, for jeg vil jo gerne ud at arbejde.”

Line er uddannet SOSU-hjælper fra 2013, og mens hun var i gang som rengøringsassistent måtte hun pludseligt stoppe.

”Et knæk i ryggen! Det var en diskusprolaps, og jeg kunne slet ikke gå,” forklarer hun.

Nogle dage er det tåleligt.

”Men generelt bliver det bare værre for hver dag, der går. Nogle dage har jeg så mange smerter, at jeg ikke kan komme ud af sengen uden hjælp.”

Line træner sin ryg derhjemme, for økonomien tillader ikke udgifter til fitness.

Småskør af at gå hjemme
Hun har været på kontanthjælp siden 2016. Efter sommerferien skal hun ud i arbejdsprøvning med henblik på flexjob.  Udover den dårlige ryg lider hun også af ADHD og en PTSD med angst og belastningsstress. At vende tilbage til SOSU-området kan kroppen slet ikke klare.

”Alle skavankerne kræver, at jeg skal have varieret arbejde, hvor jeg både skal kunne sidde ned og stå op. Men jeg vil meget hellere ud at arbejde nogle timer om dagen end blot at sidde hjemme. Det bliver man småskør af. Her er der meget børnesnak med tre børn,” siger hun.

De mange møder og samtaler i kommunen tærer på humøret.

”Glemmer man noget, bliver kontanthjælpen fjernet. Det bliver jeg ikke mindre stresset af,” forklarer Line, der også har mærket konsekvenserne af en stram lovgivning.

Hendes boligstøtte faldt fra 3.500 kr. til 1.045 kr. om måneden, fordi hun ikke har været i arbejde eller aktivering de obligatoriske 225 timer om året.

Søger hjælp til skolestart
Sander har modsat sine storebrødre god kontakt til sin far, der bor i nabobyen Sorø.

Drengen er syv dage hos den ene forældre og derefter syv dage hos den anden. Også sommerferien deles. Om et par dage tager faren Sander med i zoo, og faren har også sørget for den en splinterny skoletaske. En LEGO Ninjago, som Sander stolt viser frem

”Det frigør lige, at jeg selv skulle finde 6-800 kr. i et meget skrabet budget,” forklarer Line, der har søgt Skolestarthjælp hos Dansk Folkehjælp.

Familien har lige været med organisationen på ferie en uge i Lalandia. Det gjorde et stort indtryk.

”Tænk, at vi havde guldarmbånd, og alle dørene bare åbnede sig, så vi kunne lave, hvad vi havde lyst til,” siger Sander, der snupper sin cykel og tager endnu en runde i kvarteret.

Han savner pædagogerne fra børnehaven, men kan ikke vente til det nye, vigtige kapitel i sit femårige liv: Skolestart.

Tekst og fotos: Jan Kjær, Better-world.dk

Sander