Forside > Projekter > Serbien: Dramatisk flygtningepres fra Syrien

Serbien: Dramatisk flygtningepres fra Syrien

Dansk Folkehjælp sendte med øjeblikkelig virkning i september 2015 organisationens katastrofeenhed EMERGENCY RESPONSE TEAM til Serbien. Enheden blev udsendt flere omgange i mindre grupper på 5 personer, og var udsendt i op til 2 uger af gangen inden de blev afløst af nyt hold fra katastrofeenheden.

Katastrofeenheden EMERGENCY RESPONSE TEAM tilbød førstehjælpsbehandling til de flygtninge, der ankom til Serbien, ligesom Dansk Folkehjælp deltog i arbejdet med fordeling af nødhjælp og støtte til midlertidig indkvartering. Foruden at yde førstehjælp til tilskadekomne flygtninge.

I perioden januar og indtil september 2015 havde Serbien alene modtaget ca. 90.000 nye flygtninge, hvoraf størstedelen kom fra det krigshærgede Syrien.

Situationen i Serbien gjorde, at flygtninge er tvunget til at tage ophold i offentlige parker, busser og togstationer, hvor de bl.a. modtog mad og vand fra humanitære organisationer og civilbefolkningen. Betingelserne for flygtningene var barske, og efter mange måneders flugt havde mange børn og voksne brug for behandling og psykosocial støtte, som de ikke kunne få behandlet før de var registreret og anbragt i opsamlings- eller flygtningecentre.

Som følge af de barske måneder på flugt med stress og overnatning under åben himmel, var flygtningenes immunforsvar svækket og derved i høj grad modtagelige for sygdomme, men også sår og skader, der meget nemt kan gå infektion i. Endelig ville vejret inden for de kommende uger forandres, og det blev gradvis koldere i Serbien.

Læs mere om Dansk Folkehjælps Emergency Response Team her. 

Støt flygtningene 
Normalt prioriterer Dansk Folkehjælp sin hjælp til verdens fattigste, men flygtningekatastrofen i og omkring Europa nåede et omfang som gjorde, at vi måtte reagere på de menneskelige lidelser som flygtningene kom til Europa med.