Forside > Ukraine > ”Jeg savner min far, min kat og hund. De er alle blevet tilbage i Kyiv.”

”Jeg savner min far, min kat og hund. De er alle blevet tilbage i Kyiv.”

12-årige Sofia kan næsten ikke holde tårerne tilbage, når hun sidder i en varm, hyggelig træbygning 200 kilometer væk fra den ukrainske grænse.

“Jeg troede, da det lykkedes os at komme til Polen, at alt ville blive godt, men jeg savner Ukraine alt for meget.”

Allerede på toget, da de flygtede fra de russiske angreb på hovedstaden Kiev, græd Sofia. “Jeg forlod mit normale liv og alle mine venner i Ukraine,” forklarer hun.

Togturen fra Kyiv til Lviv var kaotisk, fortæller Sofias mor Alla: “Toget var fuldstændig overfyldt, alle gik i panik.”

Men de måtte flygte. “Vi bor tæt på et kraftværk i Kyiv, som blev bombet af russerne under krigens første dage.”

Hendes mand, Sofias far, måtte blive tilbage, og det gjorde Sofias storesøster også. Hun har mistet sit pas og kunne ikke rejse.

Selvom Sofia kun er et barn, fylder krigen det meste af hendes tid. Om morgenen ringede en af ​​hendes venner for at fortælle hende, at hun kunne høre bomber udenfor. “Jeg har travlt hele dagen med at se på Instagram og andre medier,” siger hun og forklarer nøje og detaljeret, hvordan russiske bomber havde ramt et børnehospital og en skole.

Alla forklarer, hvordan hun forsøger at få fat i nogle venner i en Kyiv-forstad, der har været under kraftig russisk bombardement: ”Mine venner sidder i ly i kælderen på en skole, som har været umulig at evakuere folk fra, de her ingen mad.”

Når hun tænker på sine venner, græder Alla. Hun er ikke i tvivl om, at det var det rigtige at forlade Ukraine. “Vi er glade for hjælpen fra det polske folk,” siger Alla og forklarer, hvordan hendes handicappede kusine nu får behandling på et polsk hospital, og hvordan Sofia, hende selv og andre flygtninge endte med at blive indkvarteret i disse smukke træhuse i det østlige Polen.

Flygtninge som Sofia og hendes mor får hjælp fra Dansk Folkehjælps søsterorganisation SFOP, der giver dem et sted og bo, mad, tøj og hjælper dem med medicinsk behandling og adgang til skole. Fire millioner ukrainere, halvdelen af ​​dem børn, har allerede forladt Ukraine. 2,3 millioner af dem har krydset grænsen til Polen. Seks millioner er internt fordrevne i Ukraine.

IMG_7233 (2)