Yana Flygtede fra Ukraine med hendes søster og sine to børn

Yana Flygtede fra Ukraine med hendes søster og sine to børn. De har nu været i Letland i seks dage.

”Jeg er glad for alt den hjælp vi modtager. Jeg føler mig velkommen her. Folk er åbne.” Fortæller Yana.

Hun er ret imponeret over, hvor hurtigt de kan få tingene til at ske i det lille baltiske land. Hendes tolvårige søn er allerede startet i skole, og hun er blevet tilbudt et job som husholderske på et lille hotel, hvor hun kan starte, ligeså snart hendes papirer er i orden.

I dag skal hun ned og hente en pose med mad fra Fødevarer-Banken i Riga. Der ligger 40 Fødevarer-Banker i hele Letland, som dagligt hjælper med udlevering af mad og hygiejneprodukter.  Normalt er det de fattige og udsatte familier fra Litauen der har gavn af Fødevarer-Banken, men i disse tider hjælper de også Ukrainske flygtninge.

I dag er det Ilmar der står bag disken. Han er en af de 200 frivillige, der hjælper med at driver de 40 Fødevarer-banker i landet.

”I disse dage kommer der 2-300 personer forbi butikken hver dag. Ca. 70% af dem er fra Ukraine,” forklarer Ilmar.

På gaden foran Fødevarer-Banken står der 35 personer pænt i kø, de venter alle sammen på at det bliver deres tur til, at få udleveret en pose. Posernes indhold skifter, men det er almindeligt at kunne finde mad og hygiejne produkter i dem.

Ideén til Fødevarer-Banken  begyndte i 2008 under finanskrisen som en hjælp til det lettiske folk. Det skabte et netværk af mennesker og butikker, som vi nu kan bruge til at hjælpe den Ukrainske befolkning” siger Andris Berzins er direktør for Samaritan Association Latvia.

Det tager flygtningene omkring ti dage, at blive registreret hos de lettiske myndigheder. I den periode er det ikke muligt at modtage nogen form for understøttelse fra regeringen, og det er her, at Fødevarer-Banken yder en stor hjælp.

Sidste weekend samlede 60 butikker og supermarkeder fra hele Letland ind til de poser, som madbanken giver ud. I alt blev der samlet 9741 produkter ind fra virksomheder, privat personer og butikker.

I lagerrummet viser Andis en af de poser der bliver brugt til at samle ind, denne gang er poserne farvet i de Ukrainske farver, og påført ordene ’Helping is easy’.

Riga Wood, en lokal virksomhed, har stillet lagerlokalerne til rådighed for Fødevarer-Banken helt gratis. Den eneste udgift Dansk Folkehjælps søsterorganisation i Letland skal betale er strømmen til de steder hvor der udleveres fødevarer.

Officielt har Letland taget imod 10.000 ukrainske flygtninge, det uofficielle tal er tættere på 20.000.

IMG_8060 (2)