Prisstigninger får rekordmange til at søge Feriehjælp

Hos organisationen Dansk Folkehjælp, der er landets største udbyder af Feriehjælp, har 10.281 trængte familier i år søgt om hjælp til at komme på sommerferie. Det er 2541 flere familier end sidste år, og dermed en stigning på 33%. Hos Dansk Folkehjælp er man ikke i tvivl: Den voldsomme stigning i ansøgertallet skyldes de prisstigninger, der i løbet af de seneste måneder har sat tydeligt præg på det danske samfund – og som rammer landets fattigste familier ekstra hårdt. Ser man på ansøgertallet fra før coronakrisen, der tilsvarende har været markant hårdere at komme igennem for de mest udsatte borgere, er der tale om en voldsom stigning på 160% i forhold til 2019. I 2022 forventer Dansk Folkehjælp at kunne hjælpe 1.160 ud af de 10.281 familier, der har søgt.

Prisstigninger i samfundet rammer rige og fattige vidt forskelligt, for prisen på dagligvarer, benzin, el, vand og varme tager naturligvis ikke hensyn til den enkelte borgers indkomstniveau. Jo færre penge du har at gøre med, jo hårdere bliver du dermed også ramt af prisstigningerne.

En tydelig effekt af denne mekanisme er, at Dansk Folkehjælp oplever et ansøgertal til årets Feriehjælp, der sætter en trist rekord. Hele 10281 økonomisk trængte familier har i år søgt om hjælp til at holde sommerferie med deres børn, og det er 2541 flere end sidste år – og en stigning på hele 6294 familier i forhold til før coronapandemien.

Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, udtaler:

”Der er få ting, der som de aktuelle prisstigninger kan tydeliggøre forskellen på rig og fattig. Hvor velstillede familier måske tænker, ’herregud, så koster det lige lidt mere at handle ind’ og generelt ikke fornemmer nogen mærkbare livsforringelser, står det helt anderledes til for Danmarks mest udsatte familier. Her har prisstigningerne vidtrækkende konsekvenser, både når det kommer til omkostningerne i dagligdagen. Hele 65 procent af alle ansøgere til Feriehjælp angiver, at de i dag har mindre end 100 kroner dagligt til hele husstandens madbudget. Endvidere er der de mentale afbræk, som alle familier har brug for en gang i mellem. Et af de vigtigste afbræk, man som familie kan få, er en god sommerferie, og derfor er vi i Dansk Folkehjælp glade for at kunne give Feriehjælp til 1.160 danske familier – selvom det lige nu står i skærende kontrast til et rekordhøjt ansøgertal”.

Dansk Folkehjælp er den organisation i Danmark, som hjælper flest børnefamilier til gode ferieoplevelser. Feriehjælpen i sommeren 2022 består af en ugelang gratis ferie for hele familien.

Feriehjælpen er blandt andet støttet af Arbejdsmarkeds Feriefond, Ole Kirk’s Fond og Egmont Fonden, virksomheder og private bidragydere.

feriehjaelp_ansoegningsportal_1