’Du skal ikke være bange. Du er i sikkerhed nu.’

Står der på det skilt, der hænger på døren til transit centeret i Transcarpation regionen af Ukraine.

”Det er roligt nu. Der er ingen krig her.” Fortæller 81 årige Nadia, som kommer fra Donetsk regionen i det østlige Ukraine.

Nadia tog toget mod sikkerhed den 7. April. Dagen efter ramte en missil den togstation som hun var taget afsted fra. 59 civile blev dræbt, af dem var 7 børn.
Dagen da Nadia tog toget var stationen helt overfyldt. Myndighederne havde bedt alle civile om at forlade området, fordi russerne kom tættere på.

 

Nadia og hendes datter, Natalia, rejste mod Lviv og senere mod Uzgorod, det var herfra at de endte i transit centeret i Velky Bereshny.
”Jeg kan godt lide det her, der er en god stemning og der er varmt og rent,” siger Nadia og forsætter, ”Der er ingen der ved hvor længe krigen kommer til at stå på, men jeg skal ikke længere væk end her.”

 

68 årige Tatiana fra Kharkiv er enig.

”Vi vil ikke tage over grænsen. Min mand og jeg bliver her indtil vi kan komme tilbage til Kharkiv,” fortæller hun.

 

Tatianas datter er rejst til Tyskland, og er en af de fem millioner Ukrainere der har forladt landet efter Ruslands invasion.

 

”Her føles det ligesom at være hjemme. Jeg nyder de gode relationer med de mennesker jeg har mødt her,” Tilføjer hun.

8 årige Katja er den yngste af de 30 Ukrainere der har forladt deres hjem, og fundet ro i transit centeret.

 

”Jeg så de russiske tanks,” fortæller Katja.

 

Katjas mor tog beslutningen om at forlade deres hjem i Kyiv, lige da krigen brød ud og bomberne faldt over deres hjem. De tog til Katjas bedstemor som bor i Chernigov. Her kunne de kun finde ro fra bomberne i få dage, inden de måtte flygte igen.

”Jeg vil ikke tilbage. Jeg bange,” fortæller Katja.

Den 8 årige pige er meget populær på transit centeret, hvor hun flittigt hjælper til. Centeret bliver kørt af de lokale myndigheder i samarbejde med Dansk Folkehjælps søsterorganisationer, SSU fra Ukraine og ASB fra Tyskland.

IMG_8767 (2)