Ukraine tur-retur – udviklingshjælp i en krigszone.

Dansk Folkehjælps internationale nødhjælpskoordinator, Peter Ingemann, er netop vendt hjem fra et ugelangt besøg i Ukraine. Turen gik først til Kormano, hvor Dansk Folkehjælp hjælper med at renovere et gammelt hospital, dernæst til hovedstaden Kiev, og sidst til Mykolaiv, hvor skolerne skal til at åbne for første gang, siden krigen startede. 

I den lille by Kormano med cirka 20.000 indbyggere assisterer Dansk Folkehjælp med renoveringen af et gammelt hospital. Første fase af renoveringen blev gennemført i 2022, og de nye værelser, køkken og bad står nu klar til at tage imod 40 internt fordrevne familier. Med i traileren havde Peter Ingemann desuden 500 sovepose doneret af Nordjyllands Beredskab.

Peter Ingemann besigtiger en nyrenoveret sovesal.

Næste stop på turen var hos vores søsterorganisation SSU i Kiev. Dansk Folkehjælp har det forgangne år støttet med uddeling af mad og generatorer til SSU’s beskyttelsesrum, der også huser et nærliggende børnehospital. For vinteren 2023/24 er der blevet foreslået et nyt støtteprogram i Kiev, der skal forsyne internt fordrevne med mad og batteripakker.

Indenfor i beskyttelsesrummet i Kiev.

I Mykolaiv er skolerne på vej til at åbne for første gang siden krigen startede. Skolerne skal imidlertid have indrettet beskyttelsesrum før de kan godkendes af den lokale administration. Dansk Folkehjælp hjælper med at sikre ferskvandforsyninger og er i forhandlinger om at yde støtte til renovering af endnu en skole for 400 kostelever.

ukraine_1