Niels er frivillig økonomi- og gældsrådgiver i Hedensted

Foto: Niels Peter Hørlyck, Yvonne Lerche (projektleder), th. Sonja Dyrvig, økonomi- og gældsrådgiver og lokal koordinator 

Når vi forestiller os en frivillig, er det ikke sikkert, at det er sådan en som Niels Peter Hørlyck, vi ser for os – men hos Dansk Folkehjælp er der mange måder at være frivillig på, og det gælder blandt andet også inden for økonomi og gældsrådgivning.

Egentlig er Niels Peter Hørlyck uddannet revisor og har beskæftiget sig med landbrugsregnskaber, men han har også været frivillig økonomi- og gældsrådgiver hos Dansk Folkehjælp i fire ud af de i alt seks år, hvor indsatsen har eksisteret i Hedensted.

For ham handler frivilligheden om at hjælpe andre med det, han selv er god til og har godt styr på. Niels Peter Hørlyck fortæller:

“Det passer mig helt perfekt, at jeg kan være frivillig på en måde, hvor jeg kan bruge min ekspertise inden for området til at hjælpe andre, som står i økonomiske vanskeligheder. De største oplevelser som frivillig økonomi- og gældsrådgiver er, når vi får en gældssanering igennem for en borger. Borgeren ville aldrig selv være kommet til en gældssanering, hvis ikke vi rådgivere havde været her.” 

Et arbejde der giver mening og gør en forskel

Økonomi- og gældsrådgivningen i Hedensted har et tæt samarbejde med kommunen, og i spidsen på vegne af Dansk Folkehjælp står Yvonne Lerche. Hun er projektleder med ansvar for lokal og landsdækkende økonomi- og gældsrådgivning, og for hende betyder den dybereliggende mening med arbejdet allermest:

“Det handler selvfølgelig om at hjælpe økonomisk udsatte borgere med deres økonomi og gæld. Men den dybere mening med det vi gør, er at give borgerne ro på og dermed styrke deres livskvalitet. Rod i økonomien hos en borger er oftest mere eller mindre uforskyldt, men det gør mange af borgerne direkte syge. Derfor gør du  som rådgiver en virkelig stor forskel for borgeren på mere end et område, når vi  hjælper dem ud af økonomiske vanskeligheder. Det er det, der gør det til et ret interessant og givende job,” fortæller hun.

Ifølge Yvonne Lerche bekræfter Hedensted Kommune ofte, at indsatsen har en stor positiv effekt for borgerne – og det smitter af på særligt de frivillige. Det betyder nemlig rigtig meget at være med til at gøre en forskel. Niels Peter Hørlyck fortæller:

“Nogen af dem, som jeg har hjulpet gennem mit frivillige arbejde, støder jeg nogle gange på nede i Brugsen, og det er en stor nok belønning at kunne tænke på, at jeg  har gjort en afgørende forskel i netop deres liv.”

Netop derfor sender Yvonne Lerche også en opfordring afsted til alle dem, der gerne vil være frivillig økonomi- og gældsrådgiver:

“Som rådgiver oplever du en kæmpe optur, når du  får en forhandling igennem for en borger og hjælper dem med at opnå f.eks. gældssanering eller kan rådgive om, hvordan de kan få styr på den daglige økonomi eller håndtere deres gæld. Taknemmeligheden hos borgerne er det, der giver arbejdet mening. Borgere kan ikke få hjælp andre steder, så vi er altafgørende for dem. Vi får personligt meget ud af det, når vi kan se, at vi får reddet folk i en voldsom situation og hjælper dem på lang sigt” siger hun.

Går du og overvejer at blive frivillig økonomi- og gældsrådgiver skal du kunne sætte flueben ved følgende; erfaring med økonomi og teknologi, stor tålmodighed og et stort hjerte.

I arbejdet som frivillig økonomi- og gældsrådgivere vægtes livs- og erhvervserfaring nemlig lige højt. Kan du blot lave et budget og skabe overblik, er du allerede godt på vej til at blive rådgiver. Yvonne Lerche og resten af teamet bag Økonomi- og gældsrådgivning sørger for at kommende rådgivere får en grundig oplæring, så de er godt klædt på til at hjælpe borgere, som ikke kan få hjælp andre steder.

økonomisk-2