Jubilæum – 65 år med Dansk Folkehjælp

Ib Jensens første skridt blev bogstavelig talt taget i 1940erne i Dansk Folkehjælps lokalafdeling i Kolding. Forældrene var aktive i det, der dengang hed Arbejdernes Samaritter Forening, og engagementet rodfæstede sig i Ib, der nu i en menneskealder har kæmpet de udsattes sag. Den tidligere formand mindes blandt andet halvfemsernes ferieophold med mere end 11.000 ”Tjernobyl-børn” og en standhaftig forhandling på det daværende Leningrads borgmesterkontor.

Det lå lidt i kortene, at Ib Jensens liv skulle leves med et grønt kors på brystet. Modermælken var blandet op med en stærk social ansvarsfølelse mod samfundets udsatte, og engagementet og ansvaret voksede gennem årene.

Som 10-årig blev Ib ”rigtigt” medlem af Dansk Folkehjælp og konfirmationen blev fejret sideløbende med posten som kreds- og ungdomsleder og senere landsungdomsleder.

-Det var en dejlig tid. Op gennem 60erne og 70erne arrangerede vi pinse- og weekendstævner, og folk kom fra hele landet for at deltage. Det var en stor succes. Ungdomsafdelingen støttede naturligvis også op om afdelingens sociale arbejde. Vi hjalp især handicappede i lokalområdet, så de kunne deltage i forskellige aktiviteter, fortæller Ib.

I 1988 blev han valgt til næstformand og tre år senere formand. Rollen som formand krævede, at Ib opsagde sit civile job og dedikerede al sin arbejdstid til Dansk Folkehjælp, men det var ikke nogen synderlig svær beslutning.

-For det første var jeg rimelig sikker på at bliver valgt til posten, for det andet fik jeg mulighed for at leve af min ”hobby” og i endnu højere grad gøre en forskel og sætte et aftryk på organisationen. Og jeg har aldrig fortrudt mit valg.

Rugbrød under madrassen

Det kan være svært at fremhæve oplevelser, der har gjort et særlig indtryk– der har været så mange. Ib tænker alligevel varmt tilbage på de mange ferieophold for børn, der var påvirkede af Tjernobyl-katastrofen. I 1986 eksploderede reaktor 4 på atomkraftværket og sendte skyer af radioaktivt materiale ind over enorme områder af Europa. I 1991 kom de første 60 børn på tre ugers rekreationsophold i Holeby, og da sidste hold forlod Herning, havde mere end 11.000 børn oplevet et ferieophold med frisk luft, sund mad og nye indtryk.

-Det var et kulturchok for børnene at komme til Danmark. Mange havde aldrig brugt et toilet med skyl og nogle gemte mad under madrassen, for de ikke var vant til, at næste måltid var en selvfølge. Det var utrolig givende at være en del af og opleve, hvordan børnene blomstrede op i løbet af opholdet. Sidenhen valgte et par stykker af dem faktisk at flytte til Danmark, så oplevelsen har virkelig præget dem.

Jordskælv i Armenien

Den 7. december 1988 ramte et jordskælv Armenien med 28.000 døde og næsten 100.000 sårede.

-Vi modtog en check på 350.000 kr. fra Folkevognsfabrikkerne i Wolfsburg. Uden yderligere forklaringer. Blot støtte til ofrene for jordskælvet i Armenien. Dansk Folkehjælp havde ingen relation til Sovjetunionen, men der var ikke andet for end at trække i arbejdstøjet.

Kort tid efter sad Ib på den Sovjetiske ambassade med et forslag om at etablere nødboliger til de hjemløse ofre.

-Vi stiller betingelser. Vi vil køre præfabrikerede huse ind i Armenien på danske lastvogne med danske håndværkere. De troede ikke, vi var rigtig kloge, men det lykkes.

Dansk Folkehjælp endte med at opføre 24 nødboliger umiddelbart efter katastrofen og finder i årene efter midler til yderligere tre børnehaver, som stadig eksisterer og er opkaldt efter H.C. Andersen.

Til møde med Putin

I 1991 satte Ib igen kursen mod Rusland og det hedengangne Leningrad. Sovjetunionens sammenbrud havde med rublens styrtdyk udhulet pensionerne og efterladt mange ældre uden hjælp. Derfor havde Dansk Folkehjælp under navnet ”Julegaven til Sovjetunionen” indsamlet midler, og nu ville Ib og Dansk Folkehjælp sikre, at hjælpen nåede frem til de rigtige. Det krævede et møde med myndighederne på rådhuset.

Blandt de russiske embedsmænd var en hvis Vladimir Putin. Han mente, samstemmende med de andre russiske repræsentanter, at hjælpen skulle afleveres på rådhuset.

-Det afviste vi og forlod mødet. Der gik et par timer, så blev vi ringet op med beskeden om, at vi selv kunne stå for uddelingen.

”Julegaven til Sovjetunionen” endte med at sikre madpakker bestående af mel, gryn og andre fornødenheder til 272.000 adresser i det daværende Leningrad.

Cadeau fra formanden

Det var nogle store sko, jeg skulle udfylde, da jeg overtog posten som formand efter Ib. Han har sat et enormt aftryk på Dansk Folkehjælp, fortæller nuværende formand Thomas E. Pedersen.

-Ib er jo nærmest født ind i organisationen og nyder stor respekt. Han har et udpræget ”krejlergen”, for hvis organisationen og de mennesker, vi hjælper, kunne drage fordel af noget, så var han der med det samme. Da Ib stoppede, var der en fagforeningsformand, der fortalte, at når Ib ringede, så kom det altid til at koste penge, for han kunne ikke sige nej til Ib.

Lysten driver værket

Selvom Ib trak sig efter 21 år på formandsposten tilbage i 2011, så har han ikke lagt det frivillige arbejde på hylden.

-Folk spørger mig engang imellem om, hvorfor jeg bliver ved. Jeg fik mulighed for at leve af min hobby i 21 år som formand, så nu er det tid til at give noget igen. Jeg holder mig lidt i baggrunden og giver en hånd med, hvor jeg kan – særligt Julehjælpen ligger mit hjerte nær. Det er bestemt stadigvæk lysten, der driver værket.

Tak for indsatsen Ib!

Ib Jensen