Den snigende død på Afrikas Horn

På lørdag sætter årets Danmarks Indsamling fokus på millioner af fattige børn, der er hårdt ramt af tørke, oversvømmelser og andre konsekvenser af klimaforandringerne. Dansk Folkehjælp – med hovedkontor i Nykøbing Falster – leder indsatsen for børnenes fremtid på Afrikas Horn.

Marriam på billedet bor som internt fordrevet i det nordlige Somalia og er enlig mor til to. Efter lang tid i kø er det endelig blevet den mindstes tur hos den mobile børnevaccination. Konsultationen konstaterer, at den lille viser klare tegn på fejlernæring. Ofte skyldes det for lidt mad, men i dette tilfælde er der nærmere tale om ekstremt ensformig kost. Marriam sendes hjem med en måneds supplerende madration til barnet – og en besked om at komme igen efter en ny ration i næste måned.

Klimaforandringer og langvarig konflikt

Marriams udfordring er desværre langt fra enestående. Den humanitære situation i Somalia bliver gradvis værre på grund af den ødelæggende effekt af langvarig tørke efter hele 6 år med svigtende nedbør. Manglende regn betyder alvorlig vandmangel, kritisk tab af græsgange, tab af husdyr og dårlig eller slet ingen kornproduktion, og det skaber stor knaphed på mad. Læg dertil diarré, mæslinger og lungebetændelse, som også bidrager til den høje grad af underernæring og sygelighed blandt børn. Hvis ikke vi bekæmper tendensen, vil dødeligheden blandt ikke mindst de yngste utvivlsomt stige yderligere.

Tørken har allerede krævet mange liv og kombineret med effekten af 30 års borgerkrig og konflikter anslås det, at over 8 millioner somaliere står over for akut fødevareusikkerhed i 2024. Det er ikke en krise som kalder på de store overskrifter i nyhedsstrømmen, men en stille katastrofe, som truer mange børn i det i forvejen hårdt plagede land.

Fokus på de mindste – og deres mødre

Som en af de tolv danske organisationer, der står bag Danmarks Indsamling, vil Dansk Folkehjælp sikre et fast månedligt kostsupplement til alle udsatte børn under 2 år i projektområdet i delstaten Puntland. Akutte tilfælde af underernæring skal samtidig henvises til behandling. Det kræver til gengæld en styrkelse af de lokale sundhedspersonales viden om ernæring af småbørn i en tørkeramt kontekst. Hele indsatsen understøttes af forbedret adgang til vand, sanitet og hygiejne i det omkringliggende samfund. Der vil desuden være et særligt fokus på små og lidt større børn med handicap.

Dansk Folkehjælp har længe støttet forbedringer i vand, sanitet og hygiejne på Afrikas Horn og kender området. Med den akutte hungersnød og generelt ringe ernæringstilstand er der i høj grad brug for en målrettet indsats for de mindste børn og deres mødre. Det gælder deres fremtid, men alt for ofte handler det simpelthen om deres overlevelse.

Så se med på DR1 på lørdag fra kl. 19. Det bliver et godt show – med et støtteværdigt formål.

Peder Thorning, international udviklingskonsulent i Dansk Folkehjælp, Nykøbing Falster

DFH_Marriam