Hjælp til Ukraine

Den russiske invasion har sendt millioner på flugt. Efter næsten to års krig er tusindvis af hjem blevet ødelagt og daglige fornødenheder som er ofte en mangel i det krigshærgede land.

Genopbygning & rehabilitering

Dansk Folkehjælp har siden september 2022 assisteret civilsamfund i Kiev, Rivne, Kamarno og Mykolaiv.

I Hovedstaden støtter vi vores søsterorganisation Ukrainian Samaritan Association (SSU), som leverer nødhjælp i form af medicin og fødevarer til de mest udsatte i Bucha. I Rivne er lokale hospitalsbygninger renoveret og har givet plads til 10 værelser til internt fordrevne, primært fra Øst Ukraine.

Komarno’s tidligere sygehus er renoveret gennem 2023 og sidste etape med konstruktion af fælles badeværelser og køkken faciliteter har givet plads til i alt 60 internt fordrevne fra Kharkiv og Luhansk.

Gennem 2023 har Dansk Folkehjælp støttet flere institutioner i Mykolaiv med generatorer, vaskemaskiner og nødhjælp.

PI_hjemmeside_ukraine

"Ukrainerne er meget udfordrede og meget taknemmelig for Dansk Folkehjælps indsats. På vores seneste tur til Ukraine i oktober medbragte vi 500 soveposer, doneret af Nordjyllands Beredskab."

Peter Ingemann, international koordinator

Lokalt partnerskab

Siden oktober 2022 har Dansk Folkehjælp støttet samariter-organisationen i Kiev, SSU, med renovering af en gammel bunker. Senest har SSU indkøb og distribueret 700 kasser med fødevarer til de mest trængende i lokalområdet.

SSU har kontor på samme grund som Kiev Børnehospital. I takt med at storbyerne er blevet bombemål, tilbringer børn og samaritter således mere tid i beskyttelsesrummet. Dansk Folkehjælp har hjulpet med indkøb, forsendelse og installation af en generator, som sikrer friskluftforsyning og elektricitet

Food bag transport 2.jpg-2
ukraine

Fokus for 2024

Særligt Mykolaiv er i fokus i 2024, hvor Dansk Folkehjælp assisterer med genåbningen af skoler. Åbningen stiller krav om beskyttelsesrum og drikkevandsforsyning. På ét af gymnasierne opsættes der et rensningssystem, der sikrer rent drikkevand.

Et andet sted i regionen er en tidligere kostskole udset til renovation og skal udstyres med toiletter, badeværelser og fælleskøkken til fordel for internt fordrevne, der stadig tvinges væk fra deres sønderskudte boliger i Øst Ukraine.