Forside > Pressemeddelelser > Hungersnøden truer i Afghanistan, Dansk Folkehjælp uddeler akut nødhjælp til 30.000 personer

Hungersnøden truer i Afghanistan, Dansk Folkehjælp uddeler akut nødhjælp til 30.000 personer

Siden Taleban på rekordtid overtog kontrol og styringen af Afghanistan, har omverdenen fulgt intenst med. Nu er landets banker gået i stå, den private sektor er ved at kollapse, og der er opstået mangel på fødevare, husly og lægehjælp til civilbefolkningen. FN vurderer, at landet står på kanten til den største humanitære krise i nyere tid. Dansk Folkehjælp har derfor i samarbejde med FN og Danish Emergency Relief Fund igangsat en akut humanitær indsats i Faryab provinsen, hvor over 30.000 sårbare mennesker vil modtage akut nødhjælp – men behovet er langt større.

Afghanistan, der har været særligt hårdt ramt af konflikt og COVID-19, står på tærsklen til en ny stor krise. Efter Talebans overtagelse af landet, ser civilbefolkningen lige nu ind i en fremtid med akut mangel på fødevarer, husly og lægehjælp.

Samtidig står den barske afghanske vinter for døren, hvor temperaturer kan falde helt ned til -25 grader, og grundet den konfliktfyldte situation, er antallet af internt fordrevne vokset med flere hundrede tusinder. De seneste tal fra FN viser, at 22,8 millioner mennesker – hvoraf 14 millioner er børn – vil stå over for kritisk mangel på mad vinteren over, og mere end fem millioner børn forventes at stå på randen af hungersnød.

Generalsekretær for Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, udtaler:

”Situationen i Afghanistan er ved at udvikle sig til den største humanitære krise, vi har set i nyere tid. Efter at landets økonomi er kollapset, har rigtig mange mistet deres job, og særligt kvinder og børn er udsatte. Mange familier er blevet tvunget til at optage gæld for at kunne dække deres helt basale behov for livsfornødenheder. Vores bekymring er, at landets ustabilitet, den dalende humanitære støtte samt den kommende vinter, vil sende Afghanistan direkte mod hungersnød.”

Kvinder og børn har akut brug for hjælp

Dansk Folkehjælp er tilstede i Afghanistan med ’Vinterhjælp’ og ’Nødhjælp’ i de nordlige provinser af landet. Dansk Folkehjælp har i samarbejde med FN og Danish Emergency Relief Fund iværksat en humanitær indsats i Faryab provinsen, hvor lokal befolkningen og internt fordrevne får uddelt tæpper, tøj og gas samt økonomisk hjælp til at købe mad, medicin og andre basale livsfornødenheder, inden den hårde vinter sætter ind.

Over 30.000 sårbare mennesker vil blive hjulpet gennem indsatsen, men behovet er langt større. Dansk Folkehjælp ved, at de kan gøre en markant forskel for mange, og derfor appellerer organisationen til alle om at støtte deres indsamling til fordel for de mest udsatte i Afghanistan.

70Batoor