Forside > Pressemeddelelser > Dansk Folkehjælp: Antallet af ansøgere til Julehjælp slår overraskende rekord med en stigning på 10%

Dansk Folkehjælp: Antallet af ansøgere til Julehjælp slår overraskende rekord med en stigning på 10%

Mere end 16.600 børnefamilier har i år søgt Julehjælp hos landets største uddeler, Dansk Folkehjælp. Sammenlignet med sidste år er det en stigning i ansøgerallet på 10%. Organisationen havde ellers forventet en stagnering i antallet af familier, der havde brug for hjælp til jul, eftersom dansk økonomi og arbejdsmarkedet buldrer derud af. Den nye rekord vidner om et mere permanent fattigdomsproblem i ly af coronakrisen ifølge generalsekretær, Klaus Nørlem, og Dansk Folkehjælp frygter for de stigende forbrugsomkostninger, der vil ramme de fattigste i Danmark. Hvis Dansk Folkehjælp skal hjælpe alle familier med Julehjælp, skal de indsamle 30 mio. kroner i løbet af december.


Tegn på et nyt permanent fattigdomsproblem i Danmark
Frem til udgangen af 2019 – før pandemien gjorde sit indtog i Danmark – oplevede Dansk Folkehjælp stagneringer i ansøgertallene til organisationens Julehjælp. Derfor var forventningen også, at ansøgertallet til Julehjælp 2021 ikke ville nå samme højder som forrige år, fordi dansk økonomi har det godt, og der er rekordlav ledighed.

Som november skred frem, og ansøgninger om julehjælp tikkede ind, blev det dog tydeligt, at 2021 ville blive endnu et trist rekordår for landet største uddeler af Julehjælp.

Mere end 16.600 børnefamilier har søgt om økonomisk hjælp til at klare julen – til sammenligning søgte i alt 15.000 familier om Julehjælp i 2020. Hele 41,1 % af årets ansøgere tilkendegiver, at deres økonomi er værre nu, end den var før coronakrisen, mens 5,1 % angiver, at de er kommet på overførelsesindkomst grundet coronakrisen. Derudover angiver 45,6 % af ansøgerne, at de frygter, at krisen vil påvirke deres økonomi negativt på lang sigt.

Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, fortæller:

”De tal vi ser nu er overraskende. Det vidner om et langt mere vidtrækkende og permanent fattigdomsproblem i Danmark, end vi havde regnet med. Det baserer vi bl.a. på antallet af ny-fattige, der søger Julehjælp for første gang, samt antallet af familier, som oplever, at deres økonomiske situation er forværret. Sammenlagt med stigende forbrugsomkostninger på bl.a. dagligvarer, el og varme, så er Julehjælpen i år vigtigere end nogensinde, hvis alle danske børn skal have en god jul.”

Brug for al den hjælp, vi kan få
Hvis Dansk Folkehjælp skal hjælpe flest mulige udsatte børn og deres familier til en bedre jul, får organisationen brug for al den hjælp, de kan mønstre. Derfor opfordrer Dansk Folkehjælp alle til at bidrage til julehjælpsindsamlingen.

Erhvervslivet i hele Danmark er vigtige partnere i julehjælpsindsamlingen, og i dag d. 1. december afholder en række erhvervsnetværk en julehjælpsindsamling otte steder i Danmark. Sidste år indsamlede erhvervsnetværkene mere end 12,7 mio. kroner ind på blot en time til Julehjælp.

Man kan også gøre en stor forskel som privatperson. Hvert beløb tæller, og man kan donere her.

 

Mynte og Merle 1