Aldrig før har så mange søgt Julehjælp: Mere end hver femte for første gang

Den økonomiske krise har presset et rekordhøjt antal danskere til at søge Julehjælp i år. Hos Dansk Folkehjælp, der er landets største udbyder af Julehjælp til fattige børnefamilier, har 18.796 børnefamilier i år søgt om hjælp – det er en stigning på hele 11,5% i forhold til sidste år. Ser man på tallet fra 2019, altså inden coronapandemien ramte, er det en stigning på 28%. En ny undersøgelse, som Dansk Folkehjælp har foretaget blandt årets ansøgere viser, at krisen også har haft store psykiske konsekvenser for både forældre og børn.

Hos Dansk Folkehjælp har man netop lukket for ansøgningerne til dette års Julehjælp og det samlede ansøgertal endte på 18.796 børnefamilier – altså knap 2.000 flere end sidste år, hvor 16.831 søgte. Ansøgerne er enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år. Af det samlede ansøgertal søger 23% Julehjælp hos Dansk Folkehjælp for første gang.

“For tredje år i træk slår antallet af julehjælpsansøgere en markant rekord, og det vidner desværre om et stigende fattigdomsproblem i Danmark. At hver femte søger for første gang, viser også, at de økonomisk trængte børnefamilier, der lige akkurat klarede sig igennem Corona-krisen, nu ikke længere kan bunde med de prisstigninger, der dominerer hverdagsøkonomien. Ikke nok med, at krisen er umådelig hård for familiernes økonomi, viser nye tal også, at fattigdom tærer hårdt på familiernes fysiske og psykiske sundhed – også hos deres børn. Hos Dansk Folkehjælp arbejder vi hårdt på at kunne hjælpe så mange familier som muligt, men vi håber også på, at de nyvalgte folketingspolitikere tager problemet alvorligt og tænker i langsigtede og helhedsorienterede løsninger, der bremser den triste udvikling og hjælper samfundets allermest udsatte borgere igennem en ekstraordinær svær tid,” udtaler Peder Thorning, der er konstitueret generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.

Ny undersøgelse: Et liv i fattigdom påvirker psyken markant – også hos børnene
En ny undersøgelse blandt årets ansøgere viser tydeligt, at det ikke kun er privatøkonomien, der påvirkes af et liv i fattigdom, men at ansøgerens fysiske og psykiske velbefindende også i høj grad rammes af den svære livssituation.

Ud af det samlede ansøgertal på 18.796 svarer 94%, at de enten hver dag eller i perioder oplever stress, og 86% svarer, at deres mentale sundhed i høj eller nogen grad er blevet påvirket af krisen.
82% angiver, at deres samlede livssituation er blevet lidt eller meget dårligere sammenlignet med sidste år. Næsten halvdelen af alle ansøgere, 48%, angiver, at krisen har påvirket deres børn mentale sundhed i høj eller nogen grad.

Julehjælp for 1.800 kr.
Dansk Folkehjælp besluttede sidste år at øge værdien af Julehjælp med 300 kr. – netop grundet de stigende priser og leveomkostninger. Dermed bliver den samlede værdi af julehjælpen til de enkelte familier igen i år 1.800 kr. Hjælpepakken består af en købmandskurv eller et gavekort til REMA 1000 til en værdi af 800 kr. samt et gavekort til en værdi af 1.000 kr. til køb af julegaver til børnene.

Dansk Folkehjælps Julehjælp har Ekstra Bladet som mediepartner og leveres i tæt samarbejde med Elgiganten, REMA 1000, SPORTMASTER og sendentanke.dk. Læs mere om Julehjælp og søg via www.folkehjælp.dk.

Sådan støtter du
Ønsker man at støtte Julehjælp 2022, er der følgende muligheder:
– www.folkehjaelp.dk
– MobilePay til 13 221
– Bankoverførsel (reg. nr. 5301, konto 0000 333 666, mrk. dit bidrag ”Julegave”).

Alle donationer går ubeskåret til Julehjælp.

 

header_julehjælp