Frivillig: ”Vi bryder den negative spiral”

Kirsten Lis Christensen er frivillig hos Dansk Folkehjælps lokalafdeling i Midt- og Vestsjælland, hvor de sætter en ære i at udvikle, inspirere og ’skubbe’ brugere i den rigtige retning i livet – for med et stærkt netværk i baghånden og en fornyet tro på sig selv kan selv de mest udsatte brugere vende den negative spiral, de befinder sig i.

”Tænk at føle sig glemt af systemet eller måske gemme sig i sin egen lille hule, fordi man tænker, at der ikke er nogen, der gider sådan en som mig. Det er hårdt og kan være et mønster, der er svært at bryde ud af. Derfor er det også vigtigt, at de kommer til os – for vi kan give dem det puf, de mangler og vise dem, at de er noget værd. Med vores projekter, som favner alle aldre og grupper af samfundet, kan vi skabe fællesskaber, som får brugerne til at blomstre.”

At benytte sig af Dansk Folkehjælps initiativer giver glæde. Det giver netværk og oplevelser, som du ikke glemmer. Og det ved Kirsten bedre end nogen anden. Hun har nemlig været frivillig hos Dansk Folkehjælp siden 1982, hvor hun første gang meldte sig ind i Midt- og Vestsjællands lokalafdeling. Siden har hun og hele hendes familie været dybt engageret i frivilligt arbejde.

”Jeg har i alle mine år som frivillig hos Dansk Folkehjælp set, at fællesskaber og netværk giver tryghed og selvtillid. Det giver en helt ny tro på, at livet kan lykkes. Faktisk så meget, at jeg har set folk, der har været dybt inde i kontanthjælpssystemet, ryste det af sig og få uddannelser. Det er stort og enormt givende som frivillig at vide, at jeg har været med til at skabe en positiv og vedvarende forandring i andre menneskers liv.”

Det er lige netop trygheden og netværket, som Kirsten og resten af frivilliggruppen hos Dansk Folkehjælps lokalafdeling i Midt- og Vestsjælland oplever, er med til at bryde den negative spiral som mange af brugerne er endt i. For mens nogle går til håndbold og spejder, går andre til frivillighed – og hos Dansk Folkehjælps lokalafdeling på Midt- og Vestsjælland er det ikke unormalt, at brugere bliver til frivillige med et puf fra de frivillige.

”De brugere, der benytter sig af Dansk Folkehjælps initiativer, kommer ofte med selvtilliden i gulvet. Men det fællesskab de opbygger gør, at de får lyst til mere og faktisk melder sig som frivillige for at hjælpe andre, som de selv er blevet hjulpet. At de melder sig viser, at vores arbejde virker – at de får initiativ og lyst til at vise, at de kan mere og endda tage ansvar for, at andre mennesker får gode oplevelser.”

Kirsten Lis Cristensen_Midt- og Vestsjælland-2