Hygiejne på skoleskemaet i Uganda

Koncentrerede sidder de på gulvet. Drenge og piger i de første teenageår. Med nål og tråd er de i færd med at lave genanvendelige menstruationsbind.

De sys i alle regnbuens farver. Nogle er hurtige, andre kæmper med opgaven. Men alle er i gang. Ingen småsnak eller fjanten i krogene.

Brian på 13 år er én af de cirka 50 elever i lokalet. Han kan se to gode formål med øvelsen: ”For det første kan vi give disse bind til vores søstre og pigeklassekammerater, så de ikke skal bruge penge på at købe dem. Og for det andet har jeg en god følelse, når jeg hjælper pigerne.”

Jacob, ligeledes 13 år, har i tre år været leder af en klub på skolen, som beskæftiger sig med vand, sanitet og hygiejne, på engelsk WASH.

”Hvis ikke, du sørger for god personlig hygiejne, risikerer du forskellige sygdomme,” forklarer han og fortsætter: ”De fleste børn er slet ikke klar over vigtigheden af for eksempel at vaske hænder. Jeg og de andre medlemmer i klubben hjælper dem med råd og vejledning.”

Han er også selv blevet klogere af den undervisning, de unge teenagere har fået om pigers menstruation, mens de er i gang med projekt ’sy menstruationsbind’.

”Klart noget, jeg ikke kendte til før,” erkender Jacob.

At tale om menstruation og i det hele taget om sex og menneskers forplantning kan være svært i Danmark. I Uganda og andre østafrikanske lande er det ofte helt tabu. Seksualoplysning for både drenge og piger er derfor uhyre vigtigt, for mange unge ender med kønssygdomme og mange piger med at få børn som teenagere.

Skolelederen Rosemary Namugoya kommer også forbi. Hun har et klart råd til de mange elever: ”I er ambassadører for denne skole. Lad være med at gøre tåbelige ting.”

Der er udlovet en t-shirt til eleven, der er i stand til at frembringe det flotteste og mest helstøbte menstruationsbind. T-shirten tilfalder 14-årige Nanyonyo Shadia, der stolt viser præmien frem. T-shirten er grå og påsyet logoer af Dansk Folkehjælp og den ugandiske partner CIDI, der står for projektet i Kampala.

Lucy på 13 år er også én af lederne af WASH-klubben. Hun er glad for initiativet: ”Menstruationsbind er dyre, og derfor er det vigtigt at lære at sy nogen, der kan genanvendes. Jeg kan selv lave disse bind og på den måde forhindre blødningen i at trænge igennem.”

Lucy har været teamleder i et år, og det er en tjans hun er glad for. De får undervisning som teamledere og bliver på den måde ”i stand til at lede andre rigtigt på vej,” som hun formulerer det.

”Du får lejlighed for at tale til dine skolekammerater og fortælle dem, hvad der er rigtigt og forkert. Det er en dejlig følelse,” siger Lucy.

Når fattige piger ikke har råd til at købe menstruationsbind, bliver de hjemme fra skole og risikerer derfor at sakke bagud rent fagligt.

Bagefter stiller elever, lærere og ansatte i CIDI op med små posters med slogans som ’Ikke flere søvnløse nætter,’ ’Bryd tavsheden’ og ’Ingen menstruationsbind, ingen tryghed.’ Det er vigtigt at få oplysninger om den tabulagte seksualitet og pigers menstruation så bredt ud som muligt. 

FAKTA:

Det er midler fra Danmarksindsamlingen, der gør Dansk Folkehjælp og vores lokale ugandiske partner CIDI i stand til at hjælpe skoleelever i nogle af hovedstaden Kampalas fattigste bydele med menstruationsbind og andre vigtige indsatser inden for vand, sanitet og hygiejne.

afrika