Gældrådgiver levede for 3.000 om måneden
Hvordan er det at skulle klare sig for 3000 kroner om måneden? Det har Yvonne Lerche, der er projektleder med ansvar for lokal og landsdækkende Økonomisk Rådgivning hos Dansk Folkehjælp, prøvet af.
Yvonne Lerche, der selv arbejder med økonomi- og gældsrådgivning har prøvet at leve for 3000 kroner om måneden. Det er megahårdt, fortæller hun.
– Jeg har gjort det i to-tre måneder for at prøve det af, og det er stramt! Er der en rund fødselsdag eller en jakke, der skal renses, så vælter hele dit budget. Der skal intet til, så vælter det, fortæller hun.
Men hendes idé var at gøre det, som de råder til i er Dansk Folkehjælps økonomiog gældsrådgivning. Eksempelvis kun at købe ind én gang om ugen, så man ikke bliver fristet af alt muligt.
– Nogle arbejder efter madplaner.
Det fungerer for mange, men ikke for mig. Men det er handler om at bruge til sidste gulerod i køleskabet, bemærker hun.
Et andet råd er at holde sig fra slik, cigaretter, alkohol, energidrik og lignende og at handle i et supermarked og ikke i 7eleven eller andre kiosker, der måske nok ligger bekvemt, men er dyrere.
Lider afsavn
Cafébesøg er der heller ikke råd til, og i det hele taget er der en masse, man ikke kan bruge penge på, hvis der også skal mad på bordet sidst på måneden.
– Jeg kan godt leve for lidt, fordi jeg er alene og laver mad fra bunden og ikke køber færdigretter og slik – prisen på slik er steget vanvittigt meget. Men har du børn, kan det være svært. Du skal være meget bevidst for at kunne gøre det. Og det er mennesker, der lider afsavn hele tiden, fastslår hun.
Et tredje tip til at få pengene til at holde hele måneden er at dele pengene op og måske endda styre det så hårdt, at man får sat 750 kroner ind på sit kort hver mandag og skal klare ugen for det beløb.
– I weekenden kan der så være til en biografbillet, hvis man har sparet. Eller man kan prøve at sætte 100 kroner på en opsparing, så der er 400 kroner, den dag der er et par sko, du ønsker dig, Det er megastramt, men kan du klare at leve på den måde, kan du klare næsten hele verden, konstaterer Yvonne Lerche og tilføjer, at det dog også er nemmere at skulle klare sig for 3000 kroner i en enkelt eller to måneder, end at leve i det konstant.
– Har jeg et par måneder, jeg ikke køber noget, skal jeg pludselig have det ene og det andet, for så er man løbet tør for toiletartikler eller noget andet.
Nej til det sjove
Kom det bag på dig, at det er så hårdt?
– Ja, det gjorde det. Du føler, du lider afsavn, når du hele tiden skal sige nej til det sjove. Selvfølgelig kan du lave nogle gratis ting, og måske er det ikke det smarteste at køre i Bilka på udflugt – så må du tage på stranden eller en tur i skoven, siger hun og bemærker, at det har været godt at prøve det.
– Det er vigtigt nogle gange at prøve tingene på egen krop for at vide, hvad folk snakker om. Og når jeg køber ind, ser jeg efter, om den gode smoothie er på tilbud. Er den det ikke, må jeg undvære. Fordi du arbejder med det, bliver du bare megabevidst om, hvad ting koster. Og madspild Jeg kan ikke have det, fordi vi er så tæt på borgere, der ikke har salt til et æg.
Artiklen er bragt i Lolland-Falsters Folketidende d. 19/6 2024.